2012 – Sfarsitul lumii si intelepciunea maselor prin web-bot

2012 – Sfarsitul lumii si intelepciunea maselor prin web-bot

0 92

Software-ul, similar „paienjenilor” care verifica motoarele de cautare pentru a indexa paginile web, a fost dezvoltat in anii ’90 cu scopul de a prezice fluctuatiile de la bursa. Principiul de functionare este simplu: programul ia in calcul paginile web relevante, inregistrand cuvintele-cheie si analizand contextul in care apar. Astfel, soft-ul iti permite sa arunci o privire scurta, dar relevanta in ceea ce se numeste „intelepcicunea maselor”, deoarece web-ul aduna laolalta gandurile a milioane de oameni. De aici pana la utilizarea acestei tehnologii in scopul prezicerii viitorului nu a mai fost decat un pas.

Pentru unii, studiul continutului web ar fi oferit un avertisment demn de luat in seama in legatura cu atacurile teroriste de la 11 septembrie. George Ure, unul dintre oamenii din spatele proiectului, sustine ca sistemul a prezis o schimbare majora in istoria lumii, care urma sa aiba loc intre 60 si 90 de zile dupa luna iunie 2001. Printre preziceri s-au mai numarat si tsunami-ul din 2004, ca si uraganul Katrina.

Insa cea mai noua profetie este legata de controversata data de 21 decembrie 2012. Se pare ca numeroase semnale s-au inregistrat in legatura cu data care ar putea sa coincida cu sfarsitul lumii, posibil din cauza inversarii polilor planetei. Teoria celor care cred in eficienta web-bot-ului pare sa fie sustinuta si de versiunea calendarului mayas, de Apocalipsa dupa Ioan sau de textul chinezesc I Ching.

Scepticii au insa o alta parere, gasind destul de multe lipsuri in aceasta teorie. In opinia acestora, este posibil ca internetul sa ofere date despre miscarile de la bursa sau despre atacuri teroriste, intrucat acestea sunt produse de oameni, insa nimeni nu poate stii cu exactitate cand poate avea loc un cataclism natural. In al doilea rand, predictiile sunt atat de vagi, incat majoritatea celor care vor sa creada au tendinta de a potrivi faptele prezicerilor si nu invers. De altfel, goana dupa profetii poate crea false profetii. Astfel, pe masura ce din ce in ce mai multi useri vor accesa si genera informatii despre aceasta data, cu atat mai multe date web vor arata catre 21 decembrie 2012 ca fiind sfarsitul lumii.

Sursa: The Telegraph

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.