2010: PIB-ul Romaniei va creste cu 0,5 – 1 procente

2010: PIB-ul Romaniei va creste cu 0,5 – 1 procente

0 117

Produsul Intern Brut al Romaniei va creste in 2010 cu 0,5 – 1 la suta, dar exista si opinii ca se va inregistra o crestere cu doi la suta, se arata in Cartea Alba a AOAR, data joi publicitatii.
Inflatia se va inscrie pe intervalul 3,5 – 4 la suta in opinia oamenilor de afaceri, a spus presedintele AOAR, Florin Pogonaru, in cadrul unei conferinte de presa dedicata prezentarii Cartii Albe.
Deficitul bugetar se va incadra in banda 5-7 la suta din PIB, iar majoritatea opiniilor consemnate in Cartea Alba estimeaza ca in 2010 cursul de schimb se va situa in jurul valorii de 4,2/euro, pareri minoritare prognozand un curs de 4,4 lei/euro si chiar 4,1 lei/euro.
Somajul va fi de 7-7,3 la suta, iar deficitul de cont curent prognozat de AOAR pentru 2010 este de 6-7 la suta, cu posibilitati slabe de a urca la opt la suta.
Conform Cartii Albe, contul curent va fi de patru la suta, iar gradul de indatorare anticipat este de 28-30 la suta.
Opiniile oamenilor de afaceri plaseaza nivelul investitiilor straine la patru, maximum cinci miliarde de euro.
Romania va reusi in 2010 sa atraga fonduri structurale de 1-1,5 miliarde de euro.
Din punctul de vedere al AOAR, termenul optim pentru adoptarea monedei euro este anul 2015, iar dobanda de referinta a BNR va fi de 7,25 puncte procentuale, cu un minim previzibil de cinci la suta.
Aflata in cel de-al 15-lea an de activitate, AOAR propune si o serie de masuri macroeconomice, economia Romaniei urmand sa fie supusa unor presiuni de crestere in 2010, cauzate de evolutia pietelor financiare, continuarea programelor de reducere a pachetelor de sprijin economic de catre statele membre UE, redresarea comertului mondiale, evolutia preturilor energetice, restrictiile bugetare asumate de Romania in cadrul acordurilor cu FMI si CE, precum si de restructurarea sectorului bugetar.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.