2010: Anul European pentru combaterea saraciei si a excluziunii sociale

2010: Anul European pentru combaterea saraciei si a excluziunii sociale

0 126

Parlamentul European a votat propunerea de decizie cu privire la desemnarea anului 2010 ca An European pentru combaterea saraciei si a excluziunii sociale. Lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale reprezinta unul dintre obiectivele centrale ale Uniunii Europene si ale statelor membre.
O parte semnificativa a populatiei continua sa se confrunte cu lipsuri sau cu un acces limitat si inegal la servicii ori este exclusa din societatea careia ii apartine. 78 milioane persoane din Uniunea Europeana sunt expuse riscului saraciei, dintre care 19 milioane sunt copii, procent cu cel putin 3% mai mare decat cel din randul adultilor. In plus, diferenta dintre femei si barbati este de 2%. Saracia persistenta este un fenomen ingrijorator in Europa si trebuie abordat cu mai multa eficacitate, se mentioneaza in raportul elaborat de Marie Panayotopoulos-Cassiotou, (PPE-DE, Grecia).(am 4)
Potrivit informatiilor furnizate de statele membre, riscul ridicat de saracie si/sau de excluziune este mai ridicat la anumite grupuri, inclusiv copiii, parintii singuri, persoanele in varsta, migrantii si minoritatile etnice, persoanele cu handicap, persoanele fara adapost, prizonierii, femeile si copiii victime ale violentei, precum si toxicomanii.
Aceasta situatie se afla in contradictie cu valorile comune ale Uniunii Europene si necesita demararea unor actiuni ferme si credibile, atat la nivel european, cat si la nivel national.
Propunerea desemnarii anului 2010 ca An European de lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale are ca scop reafirmarea si intarirea angajamentelor politice initiale ale UE, asumate la inceputul Strategiei de la Lisabona de a avea „un impact decisiv asupra eradicarii saraciei”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.