2010 – 51 de persoane decedate in accidente rutiere

2010 – 51 de persoane decedate in accidente rutiere

0 248

Un numar de 93 de accidente rutiere grave, soldate cu 51 de persoane decedate, 84 de persoane vatamate corporal grav si 24 ranite usor, s-au produs, conform statisticilor, in tara noastra, de la inceputul anului si pana in prezent, pe fondul oboselii la volan, a informat un comunicat al IGPR. Analizand cauzele si efectele accidentelor rutiere cu consecinte grave produse in ultima perioada de timp, s-a constatat ca oboseala la volan este un factor determinant care influenteaza gradul de nerespectare a normelor rutiere, fapt care conduce la producerea de accidente rutiere.
In medie, o persoana trebuie sa doarma minim sapte ore/zi, conform studiilor internationale, situatie care nu este intalnita insa in mod uzual, atrage atentia Politia Rutiera.

Consiliul National pentru Siguranta Transporturilor din Marea Britanie a examinat activitatea desfasurata de conducatorii auto implicati in accidente rutiere ca urmare a oboselii si au stabilit ca acei conducatori auto care dorm mai putin de sase ore sau care au perioada de somn intrerupta sunt cu mult mai predispusi la a produce accidente de circulatie din cauza oboselii, a precizat comunicatul IGPR.

Studiile recomanda pentru cei care parcurg distante mari sau pleaca in concedii, sa nu conduca pe timpul noptii si dupa-amiaza, deoarece oboseala la volan se instaleaza cu precadere in doua perioade ale zilei, respectiv intre orele 2,00-2,59, cand bioritmul si vizibilitatea sunt reduse, si 15,00-15,59, cand oboseala acumulata in timpul zilei are mare influenta asupra capacitatii de conducere.
„S-a constatat ca exista mai multe etape ale oboselii la volan – de la o oboseala usoara la atipire si apoi adormire. De cele mai multe ori, oboseala este asemanata cu o alta cauza grava de producere a accidentelor de circulatie si anume neatentia in conducerea autovehiculelor. Oboseala la volan, ca si cauza principala a accidentelor, joaca un rol minor in accidentele produse in oras, fata de cele produse in afara localitatii, avand in vedere faptul ca distantele parcurse si timpii consumati sunt relativ mici”, subliniaza comunicatul IGPR.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.