2009, ANUL POFTEI presedintelui Basescu (1)

2009, ANUL POFTEI presedintelui Basescu (1)

0 118

Anul 2009, este “anul poftei” presediteleui Basescu, anul in care la guvernare a fost cea mai mare alianta politica de la Revolutie, peste 70% din parlamentari (PSD+PD-L), au votat transparent sau au somat ca de ordonante nu am scapat. Tot romanul se astepta la fapte mari, la schimbari radicale in societate, sa scape din criza sa se demonstraze, de catre Putere, ca Romania a luat directia cea buna, cea asteptata de 20 de ani.
Ca nu a fost asa o stim cu totii. Scandalurile s-au tinut lant, acuzele reciproce intre pesedei si pedelei au intrecut in intensitate si diversitate tot ce isi poate imegine orice forta politica aflata in opozitie. Stim ca totul a culminat cu cea mai mare (contra)performanta politica din ultimele deceniu – primul guvern care cade de la Putere prin vot!!!
Din performantele guvernari anului 2009, pe care multi dintre romani nu stiu cum sa-l uite mai repede, vom releva cateva lucruri despre investitii.
Specialistii din cele doua partide, dupa ce au introdus cunoscutul bir inventat de un brasovean numit “forfetara”, au atins un nou record incredibil, cel mai mare numar de firme inchise, record depasit doar de conditiile deosebite de ultimul razboi mondial si de comunism.
Cu astfel de venituri obtinute ce credeti ca a facut puterea? A sustinut plata clientelei politice a celor doua partide in consilii in care s-a acordat indemnizatii de zeci de mii de euro per persoana, au platit pensiile nesimtite si au facut investitii in sport. Ei bine, toti cei care vad ca in sfarsit s-au bagat bani si in sport vor spune ca este un semn pozitiv. Guvernantii, care au mai facut un record din anul 2009, anul cu cel mai mare numar si valoare de imprumuturi (bancile au credit tot anul doar Guvernele Boc), au alocat pentru investitii noi doar circa 330 milioane lei (aproximativ 78,5 milioane de euro). Pentru ca valoare investitiilor reprezinta mai putin de jumatate dintr-o singura transa de imprumut, ne intrebam pe ce s-a cheltuit difereta de bani?
Pentru cine este curios, daca ar fi sa facem un top cu investitiile noi pentru care au fost alocati cei mai multi bani de la buget, pe primul loc s-ar afla cheltuielile legate de salile de sport (140 de milioane de lei), cu constructia unor bazine de inot ( 43,2 milioane de lei). urmate de cele cu modernizarea DN 72 Gaiesti – Ploiesti (55 milioane lei). La polul opus, guvernul a alocat cele mai mici sume (128 mii lei) pentru lucrarile de irigatii in amenajarea Biliesti, Slobozia, Ciorasti.
Pentru ca prea multe nu se prea mai poate spune despre inteleapta strategie in investitii a Guvernului Boc 1, curat politic (format doar din fostul FSN), vom reda declaratia lui Cristian Parvan, secretar general in cadrul Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR). „…Acestea sunt lucrari care raspund unor solicitari electorale, pe plan local, dar, din pacate, avem multe sali de sport, bazine sau chiar scoli care raman nefolosite”. Adica in 2009 s-a cheltuit pentru investitii (noi cat si vechi) cca. 6% din PIB, restul de bani fiind inghititi de uriasul si “performantul” sector bugetar guvernamental.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.