2007 – an polar international

2007 – an polar international

0 257

Cercetatori din peste 60 de state vor incerca sa inteleaga mai bine evenimentele care se petrec la poli, in cadrul primului „an polar international” de dupa 1959, marcat de spectrul schimbarilor climatice.


Specialistii in fenomene care tin de zona arctica si de Antarctica vor constata o crestere a bugetelor lor in urmatoarea perioada datorita Anului polar international (API), vast program care va permite alocarea a circa 440 de milioane de dolari in activitatile de cercetare privind polii terestri.


Aceasta este a patra oara cand anul polar este celebrat pe plan international (dupa perioadele 1882-1883, 1932-1933, 1957-1958), insa este prima data cand actiunea se inscrie in contextul schimbarilor climatice.


„Circa 60% din ceea ce stim in legatura cu regiunile polare, in special cu Antarctica, reprezinta rezultatul cercetarilor efectuate in 1958. Diferenta de acum este ca noul an polar se inscrie in contextul incalzirii globale”, a explicat Louis Fortier, director stiintific al ArcticNet, retea canadiana de cercetare.


Cu o contributie de 150 de milioane de dolari canadieni (132 de milioane de dolari americani), Canada este principalul beneficiar al fondurilor API, urmata de tarile scandinave si Statele Unite, cu contributii de circa 50 de milioane de dolari fiecare. „Scopul Canadei cu acest program este sa invite cercetatorii straini in zona arctica din Canada. Posedam peste doua treimi din aceasta zona. Si portiunea arctica a Rusiei este mai putin accesibila”, a spus Fortier.


Specialistii in chestiuni privind regiunea arctica – descrisa ca fiind un „barometru” al schimbarilor climatice – se limitau in trecut la observatii biologice, fizice sau geografice, in timp ce impactul uman asupra variatiilor climatice va fi luat in calcul prima data anul acesta.


„O alta diferenta fata de alti ani polari este includerea explicita a dimensiunii umane in cadrul cercetarii”, a spus David Hik de la Universitatea Alberta. „Este dificil sa faci cercetare cum se facea in urma cu 50 de ani. Stiinta trebuie sa tina cont de populatiile din nord – inuiti -, sa le includa in asa fel incat ele sa poata profita de cercetare pe timpul anului polar international”, a adaugat Hik.


Peste 150.000 de inuiti locuiesc in Alaska, Groenlanda, Canada, Scandinavia si Rusia, teritorii care intersecteaza zona arctica. Majoritatea proiectelor de cercetare mai trebuie aprobate de diverse state inainte de a inceperea, in martie, a primelor actiuni de observare care vor fi esalonate pe parcursul a doi ani.

„Avem nevoie de doi ani pentru a colecta informatii. In ceea ce priveste rezultatele, ele nu vor fi disponibile inainte de 2009-2010”, a explicat Kathleen Fischer, directoarea programului canadian pentru API. „Vom analiza starea sistemului climatic la ora actuala si vom face previziuni privind evolutia sa pe parcusul urmatorilor 5-20 de ani gratie Anului polar international”, spune si Louis Fortier.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.