2006 – migratie alesi locali fara precedent!

2006 – migratie alesi locali fara precedent!

0 249

Fara discutie anul 2006 este unul a multor premiere sau recorduri in politica romaneasca. Astazi ne vom ocupa de un record inregistrat in domeniul administratiei publice.


In vara lui 2006 a fost adoptata Legea privind stoparea migratiei alesilor locali, un act normativ, destul de contestat, a trecut de Parlament fara probleme. Noua lege prevedea ca alesii locali care isi schimba partidul isi pierd mandatele.


Cu toate declaratiile partidelor de la putere ca nu vor primi alesii altor partide, vizat era PSD, cu zestre foarte mare de primari si alesi locali, acest lucru nu s-a intamplat.


Statistic 27% din totalul primarilor din Romania si-au schimbat in ultimul an partidul si si-au parasit “colegii politici” care i-au ajutat sa castige alegerile locale din 2004.


?


Democratii au luat “potul”!


Institutul de Politici Publice a dat publicitatii un studiu legat de miscarea politica intre partide a alesilor locali prin care sunt detaliate mai multe aspecte ale acestei migratii
Studiul arata ca principalul beneficiar al acestui fenomen este Partidul Democrat, care in 2006 a castigat 211 de noi primari. Astfel, democratii au astazi nu mai putin de 392 de primari alesi in 2004, alti 388 veniti de la alte partide si 6 din alegeri anticipate. Daca vorbim de PD, acest partid a pierdut in ultimii doi ani doar 36 de primari, cei mai multi in favoarea PSD.
Liberalii si-au ingrosat randurile cu mult mai putini primari fata de democratii, inca colegi in Alianta D.A.


In 2006, 103 primari au ales PNL in defavoarea PSD.


UDMR si-a sporit, de asemenea, randurile, dar numai 9 primari au ales sa se alature formatiunii conduse de Marko Bela in 2006.


Partidul Conservator, in schimb, a pierdut 25 de alesi, 17 ajungand la PD, iar 8 la PNL.
PRM a suferit cele mai mari pierderi, aceasta fata de numarul total de mandate detinute. In comparatie cu numarul de primarii castigate in 2004, partidul condus de Vadim Tudor mai detine doar jumatate, respectiv 41. Numai in 2006, 20 de primari alesi pe listele PRM s-au reorientat politic.
Social democratii sunt in topul pierderilor din punct de vedere al numarului de primari rataciti la alte partide. Astfel PSD a inregistrat pierderi care se apropie de o catastrofa prin numar mare al dezeratarilor de sub culoare albastra, inrosita intre timp. Nu mai putin de 421 de primari alesi pe liste social-democrate au ales sa paraseasca partidul in anul 2006.


Pierderile la nivel de consilieri locali sau judeteni sunt si ele comparabile.


La Brasov, migratia a produs, in administratie, modificari fara precedent in istoria post revolutionara. Astefel PRM a disparut din consiliul local Brasov, in prezent nu mai este reprezentat de nici un consilier. Aceeasi situatie se regaseste si in Consiliul Judetean.


?

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.