2 septembrie: Asumare – DA, Reforma – BA ?

2 septembrie: Asumare – DA, Reforma – BA ?

0 156

Dupa sedinta de luni a Coalitiei un prim castig pare sa fi obtinut PSD prin acordul conditionat pentru votul pachetului legislativ. Guvernul isi va asuma raspunderea, in data de 2 septembrie, pe cele trei proiecte de legi referitoare la reforma statului:
• Reforma educatiei,
• Reforma agentiilor guvernamentale,
• Legea unica de salarizare.
Ce vizeaza cele trei legi, in opinia lui Emil Boc:
1. Legea privind reforma educatiei
Se modifica continutul manualelor, programa scolara, iar invatamantul nu va mai fi axat doar pe aspecte cantitative, sa bagam in capul copilului cat mai multe informatii.
Traim intr-o era a informatiei, printr-o singura apasare de taste poti obtine toate informatiile pe care astazi copiii sunt obligati sa le toceasca.
Copilul va invata cum sa invete.
Orice intarziere inseamna o zi pieduta pentru copiii nostri si pentru viitorul educatiei in Romania.

2. Legea unica de salarizare
In prezent, in Romania exista 39 de legi ale salarizarii si un raport de 1 la 29 intre salariul cel mai mic si cel mai mare.
Dupa promovarea legii, acest raport va fi de 1 la 12.
Media cresterilor salariale pana in 2015 va fi de 57%. In sanatate, media va fi de 78%, iar in unele domenii unde salariile sunt foarte mari, acestea vor fi inghetate.
Legea pozitioneaza justitia in randul puterilor statului cu statut legal, un judecator de la Inalta Curte de Casatie va avea un salariu egal cu cel al unui senator sau deputat.
Sporurile vor fi in medie de maxim 30% din salariu, pe tot sistemul.

3. Reforma agentiilor guvernamentale
Se va reduce drastic numarul acestor agentii si se vor elimina privilegiile care ofera in prezent salarii de 30.000 – 40.000 de euro.
Veniturile proprii ale agentiilor vor merge la bugetul de stat.
Exista agentii care stau calare pe un miliard de euro, gestionati dupa propria lor dorinta.
Noi ne imprumutam de pe piata si avem un miliard de euro gestionati doar in folosul acestor agentii, pentru salarii, sedii, prime sau masini.

Pozitia PD-L
„Toate aceste legi cer vointa politica. PDL are vointa politica de a duce aceste legi la bun sfarsit. Speram ca si partenerii nostri sa sustina ceea ce e necesar Romaniei si romanilor”, a spus Emil Boc.
„PDL sustine fara rezerve reforma statului roman si adoptarea masurilor legislative in acest sens. PDL sustine fara rezerve asumarea raspunderii guvernului pe cele trei proiecte de legi ce vizeaza reforma statului. Ne asumam disponibilitatea de a intreprinde pentru prima data dupa 20 de ani reformele pe care nimeni nu a avut curajul sa le promoveze”, a spus Emil Boc.

Pozitia PSD
Guvernul, isi va asuma raspunderea pe pachetul legilor educatiei prezentat de ministrul social-democrat al Educatiei, Ecaterina Andronescu. Anuntul a fost facut de vicepremierul Dan Nica, la finalul sedintei de coalitie de luni.
Este evident ca de aceasta data, dincolo de criticile si injuraturile ce si le trag reprezentatii celor doua partide, in Parlament, va trebui sa functioneze masina de vot a istoricului FSN – actuala Coalitie PD-L & PSD.

Daca ne luam dupa ce declara reprezentanti PDL se intentioneaza ca reforma statului sa continue prin promovarea ami multor legi:
• legea privind sistemul de pensii, pentru a elimina inechitatile si privilegiile din sistem,
• legea privind descentralizarea si aplicarea standardelor de cost cantitative si calitative,
• legea raspunderii fiscale (un proiect de infrastructura, odata demarat, va fi finalizat, indiferent de schimbarea puterii),
• legea pentru reforma sistemului juridic.
Nimeni din reprezentantii actualei Coalitiei nu spune cand se va promova toate aceste intentii care nu sunt nici la stadiul de proiect.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.