Opinie: Doar un evreu invizibil este un evreu în siguranță în Germania?

Opinie: Doar un evreu invizibil este un evreu în siguranță în Germania?

0 277

Împuternicitul guvernului federal pentru combaterea antisemitismului Felix Klein a declarat recent:Nu pot recomanda evreilor să poarte kipa oricând și oriunde în Germania”.

Să gândim această declarație până la capăt: Dacă violența împotriva evreilor din Germania – atât incitarea, cât și atacurile fizice – este atât de pronunțată, încât evreii nu mai pot purta în siguranță o kipa, atunci evreii ar trebui să renunțe la kipa. 
Răspunsul corect la această constatare ar fi fost: Noi luptăm împotriva urii și a celor care seamănă ura în țara noastră, până când evreii nu vor mai fi nevoiți să-și scoată kipaua în public niciodată! Această țară garantează exercitarea liberă a religiei conform articolului 4 din Constituție.
Toți oamenii au posibilitatea de a-și manifesta credința și în public. Nimeni în Germania nu s-ar gândi să-i spună unui creștin să renunțe la un lănțișor cu cruciuliță. De aceea e cu atât mai curios și demascator când li se spune evreilor să renunțe la kipa.

Bonn - Day of Kippa (picture-alliance/dpa/F. Gambarini)
Bărbat cu kipa în fața primăriei din Bonn

Mergând mai departe cu analiza acestei propuneri, ar putea urma sfatul de a ascunde lănțișorul de la gât cu steaua lui David și de a renunța la toate simbolurile prin care ar putea fi identificat un evreu. Va trebui oare să le spun copiilor mei pe viitor să-și trăiască identitatea evreiască doar în interior și s-o ascundă în public? Dacă analizăm sfatul lui Felix Klein până la capăt, atunci viața evreiască vizibilă în public, în Germania, e nesigură. Nu mai poți fi evreu în Germania decât în spatele ușilor închise? Dacă ar fi așa, viața evreiască nu ar mai avea viitor în Germania.
Dacă diagnosticul pus de Felix Klein e corect, atunci el denotă că s-a făcut prea puțin, în ultimele decenii, pentru îmbunătățirea climatului social, astfel ca ura împotriva evreilor – ca de altfel ura împotriva minorităților, în general – să devină cantitate neglijabilă. Pentru prima dată de la eliberarea de sub Hitler și de la înființarea Republicii Federale Germania avem un partid care a intrat cu peste zece la sută din voturi în Bundestag și e prezent în toate parlamentele de land, practicând un discurs antisemit, rasist, minimalizând ororile nazismului.Altfel spus: lideri ai acestui partid, care încearcă să minimalizeze crimele lui Hitler și celui de-al Treilea Reich, nu se sfiesc de incitări și își doresc un alt fel de democrație în Germania.

Felix Klein (Imago Images/epd/C. Ditsch)

 Una din propozițiile devenite standard în politica germană, atunci când vine vorba despre antisemitism, sună cam așa:opriți din fașă orice evoluție periculoasă.  Prea mulți oameni au ignorat  evoluțiile periculoase și au evitat orice dezbatere publică pe această emă.  

Michel Friedman este jurist, publicist și moderator TV. ”Demnitatea umană e inviolabilă” se spune în articolul 1 al Constituției germane. Dar se pare că evreii din Germania nu se mai pot baza sută la sută pe valabilitatea acestui articol. Cine reacționează în continuare cu împăciuitorism și spune că „poliția și procuratura ar trebui să acționeze mai sensibil” sau „vom purta cu toții o zi întreagă kipaua din solidaritate”  sau cine pledează pentru o cuvântare excepțională a președintelui federal, în care face un apel la combaterea antisemitismului, acela nu a priceput că toate acestea nu mai sunt îndeajuns. 

Situația e gravă. Dacă se adeverește faptul că evreii din Germania, atâta timp cât sunt vizibili, nu-și pot trăi viața fără amenințări, atunci această republică se află într-o criză a democrației.

Michel Friedman

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.