157 de ani de la nasterea marelui poet Mihai Eminescu

157 de ani de la nasterea marelui poet Mihai Eminescu

0 258

Astazi, 15 ianuarie 2007, se implinesc 157 de ani de la nasterea marelui poet Mihai Eminescu. Mihai Eminescu s-a nascut la Botosani la 15 ianuarie 1850, fiind al saptelea dintre cei unsprezece copii ai caminarului Gheorghe Eminovici, provenit dintr-o familie de tarani romani din nordul Moldovei, si al Ralucai Eminovici, nascuta in Jurascu, fiica de stolnic din Joldesti. Isi petrece copilaria la Botosani si Ipotesti, in casa parinteasca si prin imprejurimi, intr-o totala libertate de miscare si de contact cu oamenii si cu natura, stare evocata cu adanca nostalgie in poezia de mai tarziu (Fiind baiet… sau O, ramai). 1866 este anul primelor manifestari literare ale lui Eminescu. In ianuarie moare profesorul de limba romana Aron Pumnul elevii scot o brosura, Lacramioarele invataceilor gimnazisti, in care apare si poezia „La mormantul lui Aron Pumnul” semnata de M. Eminoviciu..


Perioada 1883-1889 sunt ani de boala, cu reveniri si recaderi din ce in ce mai dese. Practic, nu scrie nimic sau foarte putin. Mihai Eminescu se stinge din viata la 15 iunie 1889 in casa de sanatate a doctorului Sutu. Este inmormantat la Bucuresti, in cimitirul Bellu.


?


Eminescu, aniversat in tara si strainatate


Bursierii Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, dar si reprezentanti ai diasporei romanesti vor fi protagonistii unui spectacol aniversar Mihai Eminescu, sustinut luni seara, la Venetia. La eveniment vor participa castigatorii burselor „Nicolae Iorga” acordate de Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, dar si studenti care frecventeaza lectoratul de limba literatura si civilizatie romaneasca al Universitatii Ca’Foscari din Venetia, precum si reprezentanti ai diasporei romanesti din zona Veneto. Manifestarea este organizata de Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, cu ocazia aniversarii a 157 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu.


Eminescu este aniversat si in tara, la Vorona, orasul de origine al mamei poetului. Scriitori ca Emil Brumaru sau critici literari ca Mircea Martin participa la Zilele Eminescu ce au debutat sambata, la Vorona.


Pe 15 ianuarie, la Memorialul Ipotesti, in Amfiteatrul Laurentiu Ulici, va avea loc un concurs pe teme eminesciene. Pe 16 ianuarie, tot la Ipotesti, de la ora 11.00, se va desfasura un spectacol sustinut de trupa de teatru a Colegiului National Mihai Eminescu Botosani.


?


Festivalului International de Creatie „Mihai Eminescu”


Iubitorii operei lui Mihai Eminescu vor aniversa 157 de ani de la nasterea poetului in Parcul Obor din fata Centrului Administrativ al Sectorului 2 al Capitalei, printr-un concurs cu premii speciale, intitulat „Efectul Eminescu”. Concursul organizat de Primaria Sectorului 2 include mai multe probe: recitare de poezii, lecturare de poezie intr-o limba de circulatie internationala, interpretarea de romante si cantece pe versurile poetului, intrebari-fulger despre opera „Luceafarului” si multe altele. De altfel, tot de luni, 15 ianuarie, incepe cea de-a opta editie a Festivalului International de Creatie „Mihai Eminescu” organizat de Primaria Sectorului 2, care se va incheia pe 15 mai, cu premierea celor mai reprezentative creatii literare trimise de cei interesati.


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.