1562 – accident sau tradare in Cetatea Liteni ?

1562 – accident sau tradare in Cetatea Liteni ?

0 269

In Cetatea medievala Liteni, situata la trei kilometri sud-vest de actuala localitate clujeana Liteni, a fost imaginata, cinematografic, reintoarcerea castelanilor, cu domnite care mai de care mai frumoase si cavaleri belicosi care au incins o lupta in fata zidurilor medievale.
Actiunea a facut parte dintr-un proiect de promovare turistica initiat de asociatia “Transilvania Conection”, in parteneriat cu Consiliul Judetean si Centrul Cultural Francez.
Ruinele cetatii medievale Liteni au reputatia de a fi printre cele mai pitoresti din Transilvania si se ridica inca semete pe o stanca aflata deasupra Vaii Iara.
Cetatea a fost atestata documentar in anul 1324 sub numele de “Castrum Leta”. Potrivit datelor istorice, in anul 1405 Sigismund de Luxemburg (1368-1437) a daruit cetatea orasului Cluj. O a doua donatie a fost facuta in 1456, celebrul rege Iancu de Hunedoara oferind cetatea unei nobile, Clara, despre care se stie ca ar fi fost mai putin frumoasa, dar cu un bun spirit administrativ.
Asediata in 1562, cetatea a trait o adevarata drama. In timpul atacului, o flacara a ajuns la magaziile cu pulbere – accident sau tradare? – si s-a produs o explozie, parte din ziduri fiind daramate. Doar peste sapte ani cetatea a redevenit locuibila (1569). Timp de un secol a fost pace la Liteni. Nu se cunosc cu exactitate cauzele pentru care locuitorii au abandonat in cele din urma cetatea. Se presupune ca plecarea castelanilor a fost cauzata de pericolul iminent din timpul rascoalei curutilor condusi de Francisc R?k?czi al II-lea, la inceputul secolului al XVIII -lea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.