15 Noiembrie 1987 va fi dată oficială a comemorării Revoltei Anticomuniste de...

15 Noiembrie 1987 va fi dată oficială a comemorării Revoltei Anticomuniste de la Brașov

1 76

Camera Deputaților a votat în sfârșit o lege prin care data de 15 Noiembrie va fi data la care se comemorează prima mare revoltă anticomunistă din România, la inițiativa deputatului brașovean Gabriel Andronache, liderul grupului liberal din Cameră.
Sigur, ne putem întreba de ce le-a trebuit treizeci și unu de ani politicienilor pentru a recunoaște semnificația acelei revolte a muncitorilor de la Uzinele Steagu Roșu, Tractorul, dar și a brașovenilor care s-au alăturat atunci coloanelor de muncitori porniți spre sediul Județenei de Partid.
Acea curajoasă mișcare a pornit inițial de la neplata salariilor muncitorilor dela Steagu, moment în care stegarii din două secții și din două schimburi au pornit în aventura vieții lor, care avea să zguduie regimul lui Ceaușescu din temelii. Vestea acestei revoltea făcut atunci înconjurul lumii, marcând începutul sfârșitului pentru cea mai tiranică dictatură care a strivit România în cursul istoriei, iar la acea vreme cea mai dură din Europa.

A fost începutul sfârșitului pentru Ceaușescu
Mihail Gorbaciov însuși s-a scandalizat atunci cu privire la măsurile represive ale lui Ceaușescu împotriva muncitorilor revoltați, iar istoricii avansează ideea că în acel moment ar fi luat decizia înlocuirii dictatorului român cu orice preț.
Nu a mai fost nevoie pentru că a urmat revoluția sângeroasă din 1989. Faptul că politicienii postdecembriști nu au privit această dată ca pe una importantă în istoria României se datorează faptului că și împotriva acestora și a progeniturilor lor s-au ridicat muncitorii brașoveni în 1987, știut fiind faptul că puterea politică a fost preluată după revoluție de eșaloanele doi și trei ale partidului comunist.
Torționarii de atunci, azvârliți în acțiunile de reprimare a capilor revoltei, au ocupat și mai ocupă încă funcții importante în instituțiile brașovene. De aici înainte toate instituțiile statului de la Președenție în jos vor comemora, chiar dacă nu le convine, în fiecare an data de 15 Noiembrie în amintirea monumentalului act de curaj al brașovenilor.

Libiu Mateescu      

COMENTARII

  1. 31 de ani,incepand din 1987…desigur ?? Deci de cand vom …sarbatori anual 15 november??

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.