15 mai – Ziua Nationala a Medicului Veterinar

15 mai – Ziua Nationala a Medicului Veterinar

0 63

In anul 1994, la Congresul National de Medicina Veterinara, a fost aleasa 15 mai ca Ziua Nationala a Medicului Veterinar. A fost stabilita aceasta data, deoarece de 15 mai sunt legate o serie de evenimente foarte importante pentru medicina veterinara romaneasca. Pe 15 mai 1861, printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a inceput sa functioneze Scoala de Medicina Veterinara, in cadrul Scolii de Medicina si Farmacii, infiintata si condusa de Carol Davilla. Zece ani mai tarziu, tot pe 15 mai, 14 medici veterinari au semnat o «Declaratiune», care a stat la baza infiintarii Societatii de Medicina Veterinara. Aceasta a fost desfiintata in 1949, pentru ca pe 15 mai 1971 sa se reinfiinteze, iar ulterior sa fie denumita Asociatia Medicilor Veterinari din Romania.

Un moment de mandrie
Incepand cu anul 1995, medicii veterinari sarbatoresc in fiecare an la 15 mai „Ziua Nationala a Medicului Veterinar”. „Este un moment in care privim in trecut si ne mandrim ori de cate ori avem ocazia cu marile noastre personalitati care au existat de-a lungul timpului si care au facut ca prin activitatea lor medicina veterinara sa fie de multa vreme cunoscuta in lume, dar si un moment in care privim in prezent si in viitor cu mare speranta pentru mai binele profesiei noastre”, sustine Dr. Enache Dorin Valter, director executiv al Directiei Sanitar-Veterinare Brasov.
Medicul veterinar are un rol important in societatea romaneasca pentru ca actioneaza in domenii importante si este pregatit oricand sa actioneze prin mijloace profilactice sau prin masuri imediate de combatere in toate cazurile in care apar sau difuzeaza pe teritoriul judetului nostru boli epizootice grave, pentru apararea sanatatii animalelor in toate localitatile, fermele si unitatile zootehnice specializate, sanatatea publica prin supravegherea alimentelor de origine animala si nonanimala pe tot lantul alimentar.
„O componenta importanta a activitatii noastre este libera practica veterinara in domeniul asistentei sanitare veterinare si comercializarii produselor farmaceutice de uz veterinar efectuata de medici veterinari bine instruiti care cu solicitudine si profesionalism actioneaza in sensul recuperarii si mentinerii starii de sanatate a animalelor. Pentru aceasta medicii veterinari acorda o atentie deosebita pregatirii individuale de specialitate si participarii la instruiri si actiuni organizate de organismele profesionale in cadrul programului de pregatire profesionala continua pentru a cunoaste noutatile care apar in practica medicala veterinara tinand seama de concurenta profesionala care exista si care in urmatorii ani se va accentua din ce in ce mai mult”, a mai declarat Enache Dorin Valter, care de ziua profesiei adreseaza nedicilor veterinari din judetul Brasov „felicitari colegiale si urari de bine, sanatate si succese in toate activitatile pe care le intreprind, alaturi de cei dragi, pentru prosperitatea profesiei”.

L.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.