148 de ani de la Unirea Principatelor

148 de ani de la Unirea Principatelor

0 247

Actul solemn al Unirii si aparitiei unui nou stat pe harta Europei – Romania – a coincis in spatiu si timp cu data memorabila de 24 ianuarie 1859, cand domnitorul Alexandru Ioan Cuza, ales unanim de cele doua camere de deputati, mai intai de cea de la Iasi, apoi si de cea de la Bucuresti, a sosit in viitoarea capitala a tarii unite.


Unirea cea mult asteptata de veacuri, dupa moartea napraznica a lui Mihai Viteazul, ucis miseleste de unguri in 1601, pe Cimpia Turdei, se infaptuise.


?


Scurt istoric


Oficial si in spiritul celor mai frumoase traditii istorice romanesti, prima Unire a Principatelor Moldovei si Munteniei a avut loc la 24 ianuarie 1859, actul solemn al acestui eveniment crucial fiind marcat la Bucuresti, odata cu sosirea domnitorului Alexandru Ioan Cuza in capitala Dimboviteana.


Daca, insa, ne amintim ca prima intregire a celor trei provincii istorice romanesti – Muntenia, Ardealul si Moldova – a faurit-o cu spada Voievodul Mihai Viteazul la 1600 si a fost sarbatorita cu mult alai la Alba-Iulia, rezulta ca la 24 ianuarie 1859 se realiza, de fapt, a doua Unire a romanilor, de data aceasta, insa, fara Transilvania si Basarabia, care aveau sa sufere in continuare jugul austro-ungar si tarist pina la 1 decembrie 1918, cind prin jertfa de singe a ostenilor romani, in timpul primului razboi mondial, se implinea visul milenar „De la Nistru pina la Tisa”.


?


Ziua Unirii la Biblioteca Judeteana „George Baritiu”


Biblioteca Judeteana George Baritiu Brasov, Filiala pentru copii si tineret, organizeaza miercuri 24 ianuarie 2007, cu ocazia Zilei Unirii un program artisic de recitari, cantece si scenete.


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.