143 milioane de euro pentru FORD

143 milioane de euro pentru FORD

0 55

Comisia Europeana a autorizat miercuri un ajutor in valoare de 143 milioane euro pe care autoritatile romane intentioneaza sa-l acorde firmei Ford pentru productia de vehicule si motoare la Craiova, in sud-vestul Romaniei, apreciind ca masura respectiva este compatibila cu dispozitiile si orientarile privind ajutoarele regionale 2007-2013 si in special cu normele privind proiectele de investitii mari, se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.
Cele doua proiecte ale firmei Ford implica investitii totale de 600 milioane euro. Se estimeaza ca ele vor avea o contributie importanta la cresterea directa si indirecta a gradului de ocupare al fortei de munca, stimuland totodata investitiile realizate de furnizori si transferul de tehnologie de varf, ceea ce va avea un efect pozitiv asupra dezvoltarii regiunii.
”Am placerea sa aprob ajutoarele pentru aceste importante proiecte de investitii care, dupa cum se estimeaza, vor crea peste 40 000 de locuri de munca directe si indirecte in regiunea Craiovei”, a declarat Comisarul European pentru Concurenta, Neelie Kroes.
Proiectele de investitii ale firmei Ford vizeaza extinderea, modernizarea si renovarea in profunzime a doua uzine existente care au fost achizitionate de Ford pentru productia de vehicule si, respectiv, de motoare. In primii cinci ani, noile motoare produse la uzina Ford din Craiova vor fi folosite aproape exclusiv in interiorul grupului Ford. Costurile totale ale investitiilor luate in considerare la calcularea sumei ajutoarelor reprezinta 435 milioane euro pentru proiectul uzinei de vehicule si 165 milioane euro pentru proiectul uzinei de motoare, iar valoarea ajutoarelor este de 94 milioane euro si, respectiv, 49 milioane euro. Proiectul va fi realizat in judetul Dolj, situat in partea de sud-vest a Romaniei, care poate beneficia de ajutoare regionale in conformitate cu articolul 87 alineatul (3) litera (a) din Tratatul CE, ca regiune cu un nivel de trai deosebit de scazut si cu un nivel ridicat al somajului.
Autoritatile romane estimeaza, pe baza parametrilor normali de calcul ai industriei constructoare de autovehicule, ca vor fi create peste 40 000 de locuri de munca directe si indirecte. Se estimeaza ca numerosi furnizori pentru industria constructoare de vehicule si de motoare vor investi in unitatile situate in apropierea uzinelor. De asemenea, Ford a indicat ca va incuraja in mod activ transferul de tehnologie in regiune pentru a dezvolta o oferta locala importanta.
Comisia a avut in vedere mai multe piete relevante plauzibile, de la o definitie larga ce cuprinde autoturismele pana la o definitie foarte restransa care cuprinde numai autoturismele supermini multifunctionale. Ea a constatat ca nivelul cotei de piata a firmei Ford ar ramane sub pragul de 25 la suta pe toate pietele produselor relevante, atat inainte cat si dupa efectuarea investitiei planificate. De asemenea, Comisia a verificat si sporul de capacitate generat de proiect. Conform concluziei analizei, pe segmentele de produs relevante, acolo unde piata era in scadere fata de rata de crestere din SEE, capacitatea de productie suplimentara creata de proiect ar ramane sub 5% din consumul aparent al produsului respectiv in SEE.
Anterior Comisia Europeana a analizat vanzarea activelor societatii Automobile Craiova catre Ford in contextul dispozitiilor privind ajutoarele de stat si a adoptat o decizie la 27 februarie 2008. Comisia a considerat ajutorul legat de privatizare ca fiind ilegal si incompatibil si a dispus, in consecinta, ca beneficiarul sa ramburseze 27 milioane euro. Autoritatile romane s-au angajat sa suspende plata ajutoarelor regionale aprobate in decizia de azi pana la data la care beneficiarul ramburseaza ajutorul declarat anterior ca fiind incompatibil.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.