14 Iulie – Ziua Nationala a Frantei

14 Iulie – Ziua Nationala a Frantei

0 70

Pentru orice francez, ziua de 14 iulie are o semnificatie deosebita, cu o puternica incarcatura emotionala. Fiind vorba despre Revolutia Franceza, de la 1789 incoace, se poate spune ca ziua de 14 iulie a insemnat sfarsitul a ceea ce s-a numit „Vechiul Regim” si, totodata, inceputul unei noi ere.


14 iulie a devenit apoi ziua nationala a Frantei, sarbatorita cu entuziasm si patriotism in fiecare an.


?


Cucerirea Bastiliei


Pe 14 iulie 1789 populatia Parisului a luat cu asalt vechea fortareata a Bastiliei, devenita inchisoare regala, care era considerata un simbol al absolutismului. Cucerirea ei a demonstrat ca puterea regala nu mai era de neinvins, ci ca aceasta trebuia sa tina cont de vointa si opiniile natiunii franceze. In 1789, Bastilia mai “adapostea” doar sapte detinuti, dar aceasta era totusi considerata un adevarat simbol al Vechiului Regim ce trebuia inlaturat. Revolutia de la Paris era in plina desfasurare. In dimineata acelei zile, o parte din populatia Parisului face rost de arme si asediaza inchisoarea, a carei garnizoana se preda, dupa o scurta rezistenta simbolica. De acum vor incepe cele mai importante evenimente ale Revolutiei franceze si, odata cu ele, sfarsitul regimului absolutist.


?


Sarbatoarea Federatiei


Ziua de 14 iulie este sarbatorita pentru prima data de catre francezi exact un an mai tarziu, in 1790, sub numele de “sarbatoarea Federatiei”, printr-o mare adunare populara pe Champs de Mars, la Paris. Este prima aniversare a acestei zile, care va deveni, abia dupa aproape un secol, ziua nationala a Frantei.


De aceasta zi – si de Revolutia franceza, in general – este legat si cantecul Marseillezei, compus in 1792, declarat imn national in 1795.


Dupa aproape un secol, Franta are nevoie de simboluri care sa ii aminteasca maretia si gloria de altadata. Intre timp, trecuse prin experienta razboaielor purtate de Napoleon, apoi prin succesivele schimbari de regim (restauratia Bourbonilor, monarhia din Iulie, republica, al doilea imperiu, din nou republica). Dupa prabusirea imperiului lui Napoleon al III-lea, in 1870, amintirea revolutiei devine cale de insufletire a patriotismului francezilor, dar si de sprijinire a regimului republican.


In 1879, 14 iulie este sarbatorita semioficial. Un an mai tarziu, Benjamin Raspail propune un proiect de lege prin care Republica franceza adopta ca sarbatoare nationala ziua de 14 iulie. Astfel, din 1880 si pana astazi, francezii sarbatoresc aceasta data ca zi a Frantei.


?Dupa primul razboi mondial, ziua de 14 iulie a fost celebrata, in 1919, cu mult fast, ca o adevarata sarbatoare a victoriei. In acelasi spirit festiv, francezii s-au bucurat de aceasta zi si in 1945, la un an de la eliberarea Parisului.


?


Parada militara de pe Champs-Elysees


Aceasta sarbatoare cunoaste an de an un mare succes. La Paris are loc traditionala defilare militara pe Champs-Elysees, pregatita in amanunt. De asemenea, seara si noaptea, orasul este puternic iluminat si se aprind artificii multicolore. In 1989 s-a sarbatorit bicentenarul Revolutiei franceze (200 de ani), la care au asistat personalitati din intreaga lume.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.