131 de ani de la premiera operetei „Crai Nou”

131 de ani de la premiera operetei „Crai Nou”

0 354
Acum 131 de ani, Ciprian Porumbescu dirija in premiera opereta "Crai Nou" in sala festiva a Liceului Andrei Saguna. Balada pentru vioara si orchestra, cea mai cunoscuta creatie a lui Porumbescu, a fost aleasa – in versiune remixata – melodia oficiala a FOTE 2013 Muzeul Primei Scoali Romanesti detine 24 de marturii documentare ale compozitorului, dintre care o carte postala cu valoare de unicat.
Pe 26 februarie 1882, Ciprian Prumbescu dirija in premiera opereta "Crai Nou". Evenimentul s-a desfasurat in sala festiva a Liceului Andrei Saguna si lua ca model operetele lui Johann Strauss, cu care celebrul compozitor roman a fost coleg la Viena.
Desi a trait doar 29 de ani, creatia lui Porumbescu numara 250 de compozitii muzicale. Prima Scoala Romaneasca detine 24 de marturii documentare ale compozitorului, dintre care o carte postala are valoare de unicat.
Poate cea mai ascultata compozitie a lui Ciprian Porumbescu ramane cea care a fost aleasa melodia oficiala a Festivalului Olimpic al Tineretului European. Opera "Balada pentru vioara si orchestra" a fost remixata de Dj Emil Lassaria, intr-o maniera moderna pentru FOTE 2013.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.