13 ani de inchisoare pentru Ioana Maria Vlas

13 ani de inchisoare pentru Ioana Maria Vlas

0 113


Instanta Tribunalului Bucuresti a decis condamnarea Ioanei Maria Vlas la 13 ani de inchisoare, a lui Nicolae Popa la 15 ani de inchisoare, precum si despagubirea a peste 130.000 de parti civile in dosarul FNI.


Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, a fost condamnata la 13 ani de inchisoare pentru inselaciune, fals in inscrisuri si abuz in serviciu in forma calificata, iar Nicolae Popa, fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest, la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune si fals in inscrisuri. Vlas a declarat apel in sala de judecata, imediat ce a auzit sentinta.


Totodata, Marian Petrescu, fost presedinte al SOV Invest, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, in timp ce Mihaela Sima, fost director economic al SOV Invest, a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi. Marius Andrei, cenzor extern independent al SOV Invest, a primit o pedeapsa de patru ani.


Gavril Batran si Dita Ioan, membri al Consiliului de Administratie al SOV Invest, au primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, iar Bebis Cezara, comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pietei si intermediere financiara din cadrul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Boboc Stefan, fost presedinte al CNVM, au fost condamnati la trei ani cu suspendare. Gheoghe Negura si Mircea Ianculescu, fosti membri ai Consiliului de Incredere FNI, au fost condamnati la trei ani de inchisoare.


Totodata, instanta a obligat persoanele condamnate si firmele din acest dosar la plata de despagubiri catre 130.798 de investitori FNI, dar nu a acordat si daunele morale cerute.


Tribunalul Bucuresti a mai hotarat ca cei 12 condamnati si firmele Gelsor, SOV Invest, CEC Valori Mobiliare, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si AVAS sa plateasca un total de 1.450.000 de lei cheltuieli de judecata catre stat si a mentinut sechestrul asigurator instituit de procurori pe bunurile si conturile acestora.


Aceasta este cea de-a doua rejudecare in dosarul FNI. Curtea de Apel l-a retrimis Tribunalului Bucuresti in iulie 2006. Sentintele precedente au trimis dupa gratii 13 persoane. Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, a fost condamnata, la prima judecare, la 20 de ani de inchisoare. Scandalul FNI a izbucnit in mai 2000, cand 130.000 de persoane au ramas fara banii investiti.?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.