120 de ani de recunoaștere a titlului de „veteran de război“ în...

120 de ani de recunoaștere a titlului de „veteran de război“ în România

0 33

Viceprimarul Sebastian Rusu a participat astăzi, alături de oficialități civile și militare, la ceremonia militară și religioasă prilejuită de sărbătorirea „Zilei Veteranilor de Război“, care a avut loc în Piața Unirii.

„Ziua Veteranilor de Război, pe care o cinstim în fiecare an în data de 29 aprilie,  ne oferă ocazia să  ne arătăm recunoștința față de eroii care au luptat pentru acest popor și au supraviețuit acestor lupte. Este o lecție de istorie despre sacrificiul pe care generațiile trecute l-au făcut, despre respect și despre dăruire. O lecție cu atât mai necesară cu cât astăzi, într-o lume pe care toți ne-o imaginam sigură și înfloritoare, există un război care poate pune în pericol toate certitudinile pe care le aveam, și care demonstrează încă o dată valoarea sacrificiului și solidarității. De ziua dumneavoastră, dragi veterani, vă salut cu respect, vă doresc sănătate și cât mai multe momente alături de copii și nepoți, pentru care cu siguranță sunteți niște modele. La mulți ani!“, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu,  în timpul ceremoniei.

Evenimentul s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori la statuia ostașului necunoscut.

Ziua veteranilor de război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României. Aceasta a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, iar data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.