112 si pentru ambulantele private

112 si pentru ambulantele private

0 100

Ambulantele private care afiseaza pe masini numarul propriu de telefon trebuie sa treaca, alaturi de acesta, si numarul public 112, precum si faptul ca serviciile oferite sunt contra cost, potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii supus dezbaterii publice.
Ministerul Sanatatii Publice (MSP) organizeaza, miercuri, o dezbatere publica privind proiectul de ordin pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare ale titlului IV „Sistemul national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat” din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
„Normele metodologice vizeaza mai multe ordine de ministru dezbatute pana acum. Actualul proiect va permite punerea in aplicare a legii si vizeaza, printre alte, organizarea si functionarea serviciilor de ambulanta si SMURD, dar si organizarea serviciilor private de ambulanta”, a explicat subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.
Potrivit proiectului de act normativ, acordarea asistentei medicale private de urgenta la nivel prespitalicesc se face de catre serviciile de ambulantaprivate non-profit si de catre cele comerciale, cu respectarea unor cerinte. Astfel, participarea serviciilor private non-profit in acordarea asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat se face cu aprobarea Ministerului Sanatatii Publice, precum si a Ministerului Internelor si Reformei Administrative.
De asemenea, ambulantele apartinand serviciilor private non-profit vor trebui sa afiseze numarul de apel unic de urgenta 112. Fundatiile si asociatiile non-profit ale firmelor cu capital privat nu fac parte din aceasta categorie, se mai arata in proiectul de act normativ.
In cazul serviciilor de ambulanta private comerciale, situatia este putin diferita. Astfel, potrivit proiectului, ambulantele private comerciale sunt apelate la numerele proprii de apel, cu exceptia activitatilor de consultatii si transport contractate prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, a caror coordonare se face doar prin 112 si dispeceratul medical public sau a celui integrat.
Serviciile private comerciale de ambulanta au obligatia de a mentiona pe ambulante, in scris, imediat sub numarul de apel afisat lateral dreapta, lateral stanga si pe usa sau usile din spate, numele firmei, care trebuie sa fie identic cu cel din registrul comertului.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.