1001 de nopti, ziua-n amiaza mare

1001 de nopti, ziua-n amiaza mare

0 248

Partid subtire si sensibil la naturel, PSD-ul nu putea ramane indiferent la scandalul ce consuma de atata vreme Presedintia si Cabinetul primului ministru. Patrunsi de misia de principala forta a Opozitiei, social-democratia si stindardul ei Mircea Geoana se screm de mult sa lege ceva coerent pe tema dezbinarii dintre primii doi oameni in stat.


Dar ce? Asta-i intrebarea care a framantat mintile intrepizilor opozanti ai caracatitei portocalii si tentaculelor ei pediste si peneliste. Daca nu cumva gasirea solutiei a constituit chiar tema unui concurs pe linie de partid. Cum ar face – si-au spus pesedeii – sa imbine in demersul lor justitiar zestrea partidului, ura impotriva lui Basescu si oftica de a fi fost inlaturati de la putere?


Nu stiu daca el a fost nascocitorul sau doar prezentatorul, dar solutia a venit chiar din partea lui Mircea Geoana. Ademenit de presa in repetate randuri sa divulge ceva din marea campanie de destituire a presedintelui, ale carui detalii partidul le tine ferecate sub lacat greu de tacere, presedintele PSD-ului a spus in sfarsit din casa, sastisit de iscodirile ziaristilor. Semn ca gura Prostanacului adevar graieste, chiar si atunci cand il ia pe dinainte, cum a fost marturisirea despre ofiterii de securitate din Romania, despre care nevinovatul Geoana recunostea de curand cu sinceritate ca „nu stiu cati suntem”.


Incoltit de curiozitatea jurnalistilor, maimarele PSD declara deunazi ca partidul a strans „1001 de motive pentru care presedintele ar putea fi demis”, care de care mai fundamentate.


1001, carevasazica? Deci aveam dreptate cu totii cand banuiam ca in spatele marii initiative se ascund de fapt niste basme! Nimic de mirare in cazul PSD, insa: numarul ce coincide suspect cu cel al basmelor fermecatoare ale Arabiei se potriveste manusa pe apetitul fabulator al social-democratiei, obisnuita sa toarne povesti in prea lungile ei guvernari. „1001 de nopti” strang cel mai bine laolalta naravurile-i de povestas cu istorioarele dintre cele doua Palate.


Tot de-un palat este vorba si in „1001 de nopti”; cel in care sahul Riar isi petrecea noptile in compania mereu altei sotii, pe care o ucidea negresit la revarsatul zorilor. Pana soarta a vrut s-o alega pe Seherezada, fiica vizirului, care i-a spus la povesti pana l-a facut sa se amorezeze lulea si sa-i crute viata.


Mai vreti o asemanare cu seducatoarele basme arabe? Aluzia lui Geoana – v-ati dat seama de asta, desigur – nu este deloc intamplatoare; povestilor cuprinse in nemuritorul ciclu sunt pline de marinari si de mari: „Calatoria lui Sindbad marinarul”, „Pescarul si sticla”, „Abdulah pamanteanul si Abdulah al marii”, „Abdulah si imparatia de sub ape” si tot felul de navigari unduitoare in cautarea flotei pierdute.


Printre povestile asternute de scribii sahului Riar si legate apoi in marochin scump se numara si o istorioara plina de povete, intitulata „Barbatul cu trei neveste”. Potriveala naibii, este? Doamna Ioana Tariceanu este, intamplator, a treia care isi pune pirostriile tinandu-l de brat pe domnul Calin.


Nu este, insa, singura legatura dintre premierul Tariceanu si basmul pesedeilor. Ultima declaratie a sefului Guvernului i-a oprit lui Geoana povestea-n gat; liberalul a propus amanarea actiunii de suspendare a presedintelui, alimentand banuielile ca grupurile de interese din spatele celor doi au cazut temporar la pace. Fix ca-n cazul Seherezadei, a carei soarta atarna de spunerea neincetata de noi povesti, ca sa-si amane la nesfarsit soarta ce le rapusese pe predecesoarele ei, care-mpartisera iatacul cu sahul doar pret de-o noapte.


Morala: doamna mama lui Calin si-a leganat suficient odrasla cu „1001 de nopti” ca sa-i trezeasca micului motociclist pofta de a-si amana mereu mai mult ora culcarii. Si-o povata pentru dumneavoastra: decat sa le-ascultati repovestite de tot felul de politicieni, mai bine le cititi in original.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.