10 Martie 2013. Targu Mures, un oras al ROMANIEI!

10 Martie 2013.
Targu Mures, un oras al ROMANIEI!

0 107
Am ajuns aici impreuna cu un grup de opt persoane din Bucuresti. Ne-am dorit sa vedem si noi, la fata locului, cum arata un miting al secuilor, ce doresc acestia, ce le vorbesc liderii lor si cum "manageriaza" autoritatile locale toata povestea. Urmarea a fost reprezentata de cateva ore in care, pentru prima oara in viata mea, am incercat un amalgam de sentimente: furie, neputinta, mirare, revolta, umilinta, deznadejede, dar si…speranta.
In jurul orelor 17:00, aproximativ 3-4.000 de manifestanti, veniti cu autocare printre care am vazut si destule cu numere de inmatriculare de Ungaria.Toate s-au concentrat in zona monumentului Martirilor Secui, dintr-un parc al orasului. Aici au vorbit liderii lor, printre care si prea cucernicul adulterin Laszlo Tokes, care, din cate cunosc eu, este europarlamentar ROMAN. In pofida calitatii sale de reprezentant al Romaniei, acesta a cerut vehement autonomie teritoriala, moment in care participantii, incitatati astfel, au inceput sa scandeze“autonomia”! In timp ce grupul care cerea autonomia se manifesta zgomotos, scandand impotriva ordinii constitutionale, impotriva Romaniei, arborand steagul Ungariei (de ce?), al asa-zisului Tinut Secuiesc, dar si al Garzii (fascistoide!) maghiare, noi, si alti romani, eram cei fotografiati si filmati de jandarmi (unii membri ai grupului nostru  fiind chiar legitimati de autoritati). Si tot noi, romanii, eram sfatuiti sa parasim zona pentru a “nu ii provoca pe manifestanti”. Dar cand presedintele tarii mele a fost intampinat la Tusnad, de Csibi Barna cu un panou pe care scria "PASAPORTUL, VA ROG!", atunci SPP-istii se uitau tot ca proasta-n targ la acel descreierat. Un individ care apoi, incurajat de "reusita", l-a "spanzurat" pe Avtam Iancu in fata Prefecturii din Miercurea Ciuc! Iar la Tg. Mures Jandarmii au stat cu fata catre noi, prin urmare, pentru ei, noi reprezentam pericolul, noi, cei 18-20 de romani. Din grupul manifestantilor ce defila pe partea cealalta a carosabilului, se distingeau un grup de persoane imbracate in uniforma, niste huidume ce defilau prutand steagurile Garzii maghiare din Ungaria, o cunoscuta miscare neo-nazista. Un alt grup purta la sold sabii, poate erau de parada, dar sabii?! Cine si de ce le-a permis acestora aceesul in oras, la un miting, in timp ce autoturisme cu alte numere decat cel de Mures, cu pasageri romani, erau oprite la intrarea in oras de filtrele de politie, iar pasagerii lor controlati? In momentul in care manifestantii ne-au observat purtand drapelul romanesc, au inceput si mai puternic huiduielile si scandarile cu “autonomia”. Am cerut explicatii jandarmilor si i-am intrebat cum de pot asista indiferenti cand drapelul caruia i-au jurat credinta , este hulit. Au ridicat din umeri, au tacut si au zambit. Dupa o vreme, ne-au indemnat si mai "hotarat" sa parasim zona. “Pentru protectia dumneavoastra”, a rostit unul dintre ei la un moment dat.
De cand si de ce am nevoie, ca roman, de protectie in tara mea, impotriva unor persoane care traiesc tot aici (desi in mod clar destui manifestanti erau din Ungaria), care, in mod normal, ar fi trebuit sa aiba aceleasi drepturi si obligatii ca si mine, nici mai mult nici mai putin?
De ce sunt privit eu ca un infractor si nu cei din acea multime care, in prezenta autoritatilor ce ar trebui sa aiba ca rol apararea intereselor Statului, isi permit sa ceara distrugerea entitatii statale a tarii mele!! Este Tara pentru care stramosii mei au murit de-a lungul a generatii intregi, de la Decebal pana la cel de-al doilea razboi mondial !!
Jandarmeria, structura militarizata, cu rol in asigurarea ordinii publice, a permis manifestantilor sa scandeze lozinci anti-romanesti, sa arboreze steaguri harti si panouri care sugereaza in mod evident ruperea judetelor Harghita, Covasna si Mures de statul roman. Cum a permis Jandarmeria ca, la acest miting, sa participe extremisti din Ungaria? De asemenea, cum a permis Jandarmeria afisarea de banere al caror continut promoveaza ideea separatismului teritorial?
 
Da, am aflat in direct ce vor "secuii"…
UDMR, desi n-a fost organizator, ca principala structura politica ce reprezinta interesele minoritatii maghiare (secuii, dupa cate stim, nu sunt maghiari) promoveaza un set de propuneri privind revizuirea Constitutiei Romaniei.
Scopul: extinderea drepturilor minoritatilor! Dar UDMR nu poate vorbi si in numele unor minoritati la fel de vechi (germane, tatare, sarbe, turce, de pilda) si sa ceara discriminari pozitive ce depasesc clar drepturile majoritatii.
Ce ii deranjeaza in Constitutie pe politicenii udemeristi : in primul rand caracterului national al statului, definirea Romaniei ca “stat suveran si independent, unitar si indivizibil”, care “are ca fundament solidaritatea cetatenilor” sai". Ciudat ,s-a cerut recunoasterea in Constitutie a minoritatilor nationale istorice, ca factori constitutivi ai statului.
Comentariu: Dar unde scrie ca nu ar fi recunoscute? Apoi: In zonele unde o minoritate nationala are o pondere semnificativa, limba acestei minoritati se va considera limba regionala.
Comentariu: Cu ce ajuta acest lucru etnicii maghiari sau secui din Romania? O urmare a acestei masuri, daca ea ar fi adoptata, ar fi ca autohtonii din zonele respective sa renunte aproape cu desavarsire la utilizarea limbii romane, lucru care le va duce numai neajunsuri pe termen lung in relatia cu institutiile si cetatenii din alte zone ale tarii, vorbitori de limba romana. Comentariu: Despre ce anume drepturi in plus mai poate fi vorba? Legislatia din Romania este una dintre cele mai permisive la nivel european in ceea ce priveste garantarea drepturilor minoritatilor nationale. Din punct de vedere moral, toti cetatenii unei tari trebuie sa aiba acelasi drepturi si obligatii, niciuna in plus sau in minus decise pe criterii etnice.incredibil:s-a cerut institutiilor statului interzicerea de a lua “masuri care modificand proportiile populatiei din arii locuite de persoane apartinand minoritatilor ce ar putea influenta componenta demografica in zona respectiva(!?)
Comentariu: Prin urmare, Statul ar trebui sa interzica altor etnici sa se mute cu resedinta in zone locuite de majoritari apartinand altei etnii. Eu, ca roman, nu as putea achizitiona o casa in Harghita, pe motiv ca…modific structura etnica a zonei? Cererea reprezinta o absurditate, un abuz, care se doeste a proteja o anumita minoritate in defavoarea majoritatii , sau a celorlalte minoritatii. Desfiintarea totala/partiala a institutiei prefectului, restrangerea atributiilor acestuia doar la controlul legalitatii actelor adoptate de autoritatile publice locale. Comentariu:Dar institutia Prefectului este garanta ordinii constitutionale in teritoriu. Prin restrangerea atributiilor sale (sau chiar prin desfiintarea sa) se creaza premisele unui fenomen periculos, anume ca, la nivel local, Statul sa nu mai aiba niciun fel de control si nici atributii de mentinere a ordinii.
In prima parte a articolului am descris sentimentele pe care le-am incercat asistand la acel miting. Am vorbit acolo si de speranta. Da, ea exista.
Am cunoscut la Targu Mures cativa tineri romani, elevi de liceu, patrioti, informati, inteligenti, cu un bagaj de cunostinte generale care m-a uimit. Am inteles ca Romania are speranta, ca tanara generatie intelege bine starea actuala de fapt si pericolele pe care extremismul il reprezinta. Atitudinea acestor tineri, care au arborat pasnic drapelul national in fata a 3-4.000 de persoane ce il huiduiau, a spus totul despre caracterul, curajul si mandria lor.
In tara asta avem loc cu totii sub soare, fie ca suntem romani, maghiari,germani, bulgari, lipoveni, tatari, turci, ucrainieni sau de alta etnie. Multi etnicii maghiari sunt, din pacate, instrumente nevinovate manevrate de un grup restrans de persoane ce au ca scop destabilizarea teritoriala a Romaniei. Cei mai multi dintre ei au vecini romani, prieteni romani, au aceleasi probleme precum romanii sau membrii altor minoritati nationale, au aceleasi bucurii si necazuri, au rate la banci, copii de crescut. Buna vecintate nu inseamna autonomie teritoriala pentru etnicii maghiari, inseamna a lasa deoparte diferendele create pe premise istorice, hranite artificial de anumite persoane. Cei mai multi dintre cei care au participat la miting nu au idee despre ce ar implica autonomia tertoriala, sunt doar victime in jocul altora. I-am privit, cu exceptia elementelor extremiste, care se detasau clar prin imagine de restul multimii. Toti ceilalti erau oameni obisnuiti, nici mai urati nici mai frumosi, nici mai tristi si nici mai bucurosi, erau oameni si atat. Unele voci sustin ca cea mai buna atitudine a romanilor in cazul unor manifestatii de tipul celei de la Targu Mures ar fi…indiferenta. GRESIT: Indiferenta naste monstri!!!
Nu trebuie sa fim indiferenti. In acelasi timp,nici violenta nu este o solutie.Trebuie sa aratam ca traim aici, ca existam, ca am luat la cunostinta de cererile extremiste si ca ne impotrivim lor. Cum facem asta? Simplu: daca, de pilda, alaltaieri au fost 3-4.000 de persoane la Targu Mures care au cerut autonomia, cu alta ocazie, in acelasi loc sau in altul, sa iasa in strada 10.000, 100.000 de romani care sa isi poarte cu mandrie drapelul, care sa isi celebreze personalitatile si eroii, zilele importante din istoria sa, care sa arate ca sunt solidari, uniti, prezenti, multi si puternici.
Nu cu lozinci anti-maghiare, nu cu indemnuri rasiste sau sovine se reactioneaza, ci pur si simplu prin prezenta masiva, o mare de drapele, prin cantecele noastre vechi si frumoase, prin Hora Unirii, la care sunt bineveniti sa participe toti cei ce iubesc acest pamant, inclusiv etnicii secui sau altii. Va fi un semn sanatos ca suntem un popor mandru, bun si tolerant, dar si ca, in acelasi timp, nu am ezita niciodata sa ne aparam, daca ar fi cazul, impotriva oricaror forte care doresc sa sfasie tara asta pentru care au murit si suferit milioane de romani.
TRAIASCA ROMANIA SI TOTI CEI CE VIETUIESC IN EA!
 
Valentin Roman
 
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.