10 mai – zi cu triplă semnificație istorică

10 mai – zi cu triplă semnificație istorică

0 183

Data de 10 mai are o triplă semnificație istorică, marcând trei momente importante :începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. Din aprilie anul acesta, ziua de 10 Mai este şi zi de sărbătoare naţională, printr-o decizie a Camerei Deputaţilor. Ziua de 10 mai a fost și Zi Națională a României, în perioada 1866-1948, până la venirea comuniştilor la putere.

Prima semnificaţie a zilei de 10 Mai este legată de momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen (foto) în România în anul 1866. Cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea şi cel al regelui Prusiei, Wilhelm I, principele Carol porneşte spre România la sfârşitul lui aprilie 1866. Părăseşte castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf şi traversează Elveţia şi Austria. În ziua de 8 mai ajunge cu vaporul la Turnu Severin, iar pe 10 Mai 1866 intră în Bucureşti. Începea astfel o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie. Este perioada în care 10 Mai intră în conştiinţa românilor drept Ziua Naţională şi Ziua Dinastiei.

Tot de 10 mai și de Carol I se leagă, în 1877, independența în fața Imperiului Otoman, declarativ și apoi pe câmpul de luptă, alături de armata rusească.

Dupa moartea lui Carol I, Ferdinand reuşeşte unirea tuturor românilor, România cunoscând cea mai vastă întindere teritorială.  Dinastia Hohenzollern avea să conducă România până la abdicarea Regelui Mihai din 1947 şi preluarea puterii de către comunişti.

La doi ani după Revoluţia din decembrie 89, Regele Mihai avea să se întoarcă în ţară şi să fie primit de un număr impresionant de români. Se spune că aproape un milion de oameni au ieşit în stradă să-şi vadă fostul Rege.

Anul acesta, Ziua Regelui va fi una fără evenimente, în România, din cauza epidemiei. Majestatea Sa Margareta va transmite un mesaj tuturor românilor și vor fi depuse coroane de flori la Statuia Regelui Carol I și la bustul Regelui Mihai I din București.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.