10 iunie – Duminica tuturor sfintilor

10 iunie – Duminica tuturor sfintilor

0 199

Crestinii ortodocsi pomenesc in ziua de 10 iunie, a doua duminica dupa Rusalii, pe Sfintii Mucenici Timotei, Alexandru si Antonina.


?


Sf.Sfintit Mucenic Timotei, Episcopul Prusiei


Sfantul Timotei a trait in veacul al IV lea in cetatea Burusia in partile Bitiniei la hotar cu Frigia si Moesia pe vremea crudului imparat roman Iulian. Pentru curatenia sa trupe4sca si sufleteasca si pentru harul sau a fost ales episcop al cetatii aducand la Domnul pe multi pagani. Afland despre el, Iulian a dat porunca sa fie prins si aruncat in temnita iar apoi chinuit ca sa se lepede de Hristos. Fiindca nici nu a vrut macar sa clipeasca auzind asa ceva, Iulian l-a supus la cazne iar apoi l-a ucis.


?


Sf. Mucenic Alexandru si Antonia


Sf. Antonia petrecea viata ei cu curatie si cu cinste. Deci fiind prinsa de ighemonul Fest si nevrand sa se lepede de Hristos, nici sa slujeasca dracilor, a fost bagata intr-o casa de desfranate. Intru aceasta casa, prin descoperirea Alexandru reuseste sa o scoata de aici dar sunt prinsi. Li se taie degetele de la maini si picioare si sunt aruncati intr-o groapa cu foc.


?


Postul Sf. Petru si Pavel- Sanpietru


Biserica a asezat acest post in cinstea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, precum si a celorlalti Apostoli. Sta in legatura cu Pastele si Pogorarea Sfantului Duh, sarbatori care au date schimbatoare. De aceea poate dura mai mult sau mai putin. Este dezlegat la peste in Ziua Nasterii Sf Ioan Botezatorul (24 iunie), chiar daca va cadea miercurea sau vinerea. Daca in zilele de luni, marti si joi, cade un sfant mai mare insemnat in calendar cu cruce neagra, atunci se poate mananca peste, iar in zilele de miercuri si vineri, se poate manca cu untdelemn si bea vin.


Se povesteste ca Sf. Petru a fost acuzat odata ca a furat niste opinci de la un om. Apoi, cautand opincile, le-a gasit tot in traista pagubasului. Si de atunci a osandit pe oameni sa posteasca postul Sfantului Petru.


?


Traditii, obiceiuri si superstitii


? ? Cine se scoala in fiecare zi din acest post ca sa priveasca rasaritul constelatiunii Closca nu va duce lipsa de nimic si-si va putea face toate treburile;


? ? Gerul sta pana in Postul Sampetrului pe ape si da bruma, apoi se ridica si se duce cu totul pana la Sfanta Maria cand vine iar;


? ? Femeile nu lucreaza nimic in casa, deoarece in aceste zile trec Frumoasele, care stramba trupul femeii gasite lucrand;


? ? Femeile leaga copilelor la grumaz usturoi sau pelin, sau le pun la talpi aceste plante ca atunci cand trec Frumoasele, san u le poata face nimic.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.