1 Mai Muncitoresc in istorie

1 Mai Muncitoresc in istorie

0 160

1 Mai! Vreme buna sa fie ca de restul ne ocupam noi: gratar, carbuni, bere, carne cat mai multa si multa multa muzica (e cele mai multe ori manale). Ei bine, aceasta data are si o semnificatie istorica pe care ar fi bine sa o stiti.
In evolutia civilizatiei umane, aceasta prima zi a lunii mai are mai multe semnifcatii. Ziua de 1 Mai a reprezentat din timpuri stravechi ziua renasterii naturii, « simbolul primaverii », fiind cunoscuta si sub numele de armindeni, ca prima zi a lunii florilor (florar). De aceea, in aceasta zi se pun crengi verzi la poarta, la usile sau ferestrele caselor, pentru a se alunga spiritele rele si a se atrage cele bune. De aceea, mai este cunoscuta si ca zi a vegetatiei sau a vrajitoarelor.
Din punct de vedere istoric, semnificatia este urmatoarea. In amintirea grevelor muncitorilor ceferisti de la Chicago din mai 1886, infrante de administratia americana, s-a hotarat, de primul Congres al Inernationalei a-II-a, de la Paris, din 1889, ce reunea partidele social –democrate ale vremii,sa se sarbatoreasca 1 Mai ca zi a oamenilor muncii, a solidaritatii internationale, incepand cu anul 1990.Treptat, a devenit o zi a muncitorilor, confiscata, ca multe altele,de regimul totalitar comunist.
Primul 1 Mai in Romania s-a sarbatorit incepand cu anul 1990.La 1 Mai 1939 in Romania si in intreaga lume, au avut loc mari manifestatii antifasciste, intrucat norii negri ai celei mai mari conflagratii mondiale planau asupra Europei si nu numai. Mult timp prin mijloacele mass-media si manualele de istorie s-a exagerat rolul comunistilor, care atunci era minor,P.C.R numarand doar 700-800 membri. In regimul totalitar, istoria noastra era prezentata permanent in maniera triumfalista.
In zilele noastre 1 Mai reprezinta o zi a social-democratiei, a solidaritatii oamenilor din lumea intreaga, care isi castiga painea cu sudoarea fruntii sau cu efortul mintii. 1 Mai este o zi sarbatorita de toate tarile membre ale Organizatiei Internationale a Muncii, prin mitinguri, marsuri si demonstratii pentru pace si o viata mai buna.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.