1 iulie – se deschid finantarile europene pentru PNDR: pomicultura are alocati...

1 iulie – se deschid finantarile europene pentru PNDR: pomicultura are alocati 350 de milioane de euro

0 502
Fermierii si alti beneficiari care deruleaza proiecte pe fonduri europene in agricultura vor putea, din 1 iulie 2015, sa depuna noi propuneri de proiecte in pomicultura si alte domenii, pentru finantari in cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurala 2014-2020, a anuntat luni ministrul Agriculturii. Potrivit lui Daniel Constantin, ghidurile solicitantului pentru noile masuri sunt deja publicate pe site-ul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).Daniel Constantin a facut acest anunt in contextul in care, in 26 mai, Comisia Europeana a aprobat oficial intregul PNDR pentru Romania.”De la 1 iulie se va deschide masura dedicata investitiilor in exploatatiile pomicole cu o valoare de 75 de milioane de euro. Ministerul Agriculturii si-a propus sa reabiliteze prin aceasta masura o suprafata de 35.000 de hectare de livezi dintr- un total 170.000 de hectare la nivel national, din care jumatate sunt in declin. Prima alocare de 75 de milioane de euro va fi disponibila de la 1 iulie. Daca aceste sume vor fi consumate ele vor fi extinse pana la total sumei de  cat exista in total pe pomicultura” , a declarat ministrul Daniel Constantin, citat de Agerpres.

De asemenea, se mai deschide masura privind sprijinul pentru investitii in procesarea si marketingul produselor agricole cu o valoare de 143 de milioane de euro.

„Este o zona importanta din cauza vulnerabilitatii, a riscului de depopulare si de aceea peste 28 de milioane de euro vor fi dedicate in 2015 numai pentru zona montana din cele 143 de milioane de euro„, a adaugat ministrl Agriculturii.LIVADA DEAL

O alta submasura care se deschide la 1 iulie, respectiv 4.3, vizeaza dezvoltarea si modernizarea infrastructurii agricole si silvice.

„Este o masura mai complexa si noi deschidem doar masura pentru irigatii care are 435 milioane de euro contributie europeana si de la bugetul de stat, pentru ca zona de irigatii reprezinta o prioritate. In 2015 in multe zone din tara s-a instalat seceta, iar lipsa investitiilor in sistemul de irigatii de-a lungul timpului este mult mai vizibila in aceste zile”, a mentionat Constantin.

Acesta a precizat ca toate ghidurile de finantare cu noile masuri din PNDR 2014-2020 sunt publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii. Ghidurile pot fi descarcate de pe site-ul AFIR: http://www.apdrp.ro/.

Primele 3 masuri, dintre care doua sunt destinate direct fermierilor, au fost deschise inca din 25 martie, pe raspunderea Ministerului Agriculturii, in conditiile in care PNDR nu fusese adoptat de Comisie pana atunci.

Noul program PNDR 2014-2020 insumeaza 9,46 de miliarde de euro, din care 8,13 miliarde de euro reprezinta contributia europeana si 1,34 miliarde de euro contributia de la bugetul de stat.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.