1 ianuarie – Sfantul Vasile cel Mare

1 ianuarie – Sfantul Vasile cel Mare

0 162
Sf. Vasile, episcopul Cezareii, este unul dintre cei mai importanti parinti ai bisericii ortodoxe si, totodata, unul dintre cei mai mari teologi crestini.
S-a nascut in Pont in jurul anului 329 si a murit in Cezarea in ziua de 1 Ianuarie 379. Provine dintr-o familie crestina binecunoscuta: tatal sau, Sf. Vasile cel Batran, a fost un renumit invatator in Pont, iar sora sa, Macrina, si fratele sau, Grigore din Nyssa, au devenit, de asemenea, sfinti.
Sf. Vasile este serbat de doua ori:
– pe data de 1 Ianuarie
– pe 30 Ianuarie impreuna cu Sf. Ioan Gura de Aur (Chrysostom) si Sf. Grigore (Nazianzus) (Sfintii Trei Ierarhi – sarbatoare hotarata in 1081 de catre Ioan Patriarhul Constantinopolului in memoria acestor trei mari sfinti si teologi ortodocsi).
In prima zi a anului nou, ziua Sfantului Vasile, se canta colinde specifice si se impart daruri, mai mult simbolice. In unele zone, de Sfantul Vasile, copiii si tinerii pleaca cu Plugusorul.
Acest obicei reprezinta un rit precrestin de fertilizare, de invocare a spiritelor bune in casa si in gospodaria celui "urat". In ziua de Sfantul Vasile, cerul este deschis si se considera ca rugaciunile sunt mai eficiente, dar si ca magia are mai multi sorti de izbanda. Din aceste motive, in a-ceasta zi a anului li se prezice fetelor viitorul. Pentru aceasta, in vechime, se foloseau mai multe tehnici de ghicit, cele mai cunoscute fiind cea cu ajutorul cartilor si cea cu oglinda. De asemenea, pentru ca fata sa-si viseze ursitul, ea trebuia sa-si puna sub limba, inainte de a se culca, putin busuioc.
La sate se coace si acum paine pentru toata familia, si se "citesc" evenimentele din anul abia inceput (prin felul in care se rupe painea, prin studierea norilor sau a felului in care bate vantul) si se incearca deducerea sortii rudelor si prietenilor.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.