1.000 de zile de haos – sfarsitul guvernarii de dreapta!

1.000 de zile de haos – sfarsitul guvernarii de dreapta!

0 216

Partidul Social Democrat solicita, prin motiunea „1.000 de zile de haos; Sfarsitul guvernarii de dreapta”, Nu cer nimic mai mult decat demiterea guvernului, considerat de social-democrati drept „incompetent si lipsit de sprijin politic in Parlament”.


Potrivit proiectului motiunii, obtinut de ROMPRES, prin demiterea Executivului s-ar deschide calea „spre o noua formula de guvernare, cu un nou program care sa raspunda nevoilor Romaniei, sustinut de o majoritate parlamentara transparenta”.


?


Un vot negativ, sustine PSD, nu ar face decat sa incurajeze, „iresponsabil si cu grave consecinte asupra dezvoltarii Romaniei, mersul catre un model de societate ne-european, catre o societate profund divizata si polarizata”.

Proiectul motiunii sustine ca Parlamentul se afla in fata „unei optiuni de constiinta”:


„Dorim sa aducem stabilitate in tara si sa punem capat celor trei ani de conflicte politice succesive, care au generat ineficienta guvernamentala si neliniste sociala SAU dorim sa pastram un Guvern de amatori, incapabil sa gaseasca solutii pentru principalele probleme ale romanilor”.

Documentul denunta „criza politica profunda in care se afla astazi cetatenii, rezultat al incompetentei guvernarii de dreapta din ultimii trei ani de zile”:


Pensionarii au reale probleme sa supravietuiasca, atat cresterii preturilor la alimente, cat si a celor la utilitati, agricultorii inca nu si-au revenit dupa proasta gestionare a crizelor datorate secetei si inundatiilor, profesorii si cadrele medicale au in continuare salarii care nu le asigura un trai decent, scolile si spitalele sunt intr-o stare avansata de degradare, tinerii nu au cum sa-si cumpere o casa si fug din tara.


Dupa 7 ani de crestere economica, familiile cu venituri reduse nu resimt in propriile lor case aceasta bunastare. Avem bani mai multi la bugetul de stat, dar nu o avem o politica de redistribuire echitabila si coerenta, ceea ce a condus la polarizarea puternica a salariilor.


Si inca doua mari performante ale guvernarii de dreapta: 0% absorbtie a fondurilor europene si 0 km de autostrada. Pentru toate aceste greseli grave, care costa Romania, guvernul Tariceanu trebuie sa plece!”, se arata in textul mentionat.

Proiectul motiunii atrage atentia ca „majoritatea artificiala, impusa impotriva vointei electoratului in 2004 de catre presedintele Basescu, s-a destramat, Alianta PNL-PD a murit, iar guvernul ultraminoritar PNL-UDMR a ramas sa stinga lumina”.


„Acum, daca ne uitam in Parlamentul Romaniei ne dam seama ca acest guvern si-a pierdut sustinerea. Prin urmare, nu mai reprezinta vointa majoritatii alegatorilor. Guvernul actual si-a pierdut increderea majoritatii populatiei”, sustin social-democratii.

Initiatorii motiunii vor cere parlamentarilor ca, prin votul de sustinere, sa redea speranta si increderea oamenilor ca adevaratele lor prioritati vor fi indeplinite:


„Ca tranzitia spre bunastare are loc si in viata lor, nu doar in a celor 10% care au beneficiat pina acum de rezultatele politicii de dreapta. Ca munca cinstita, acasa in Romania, poate fi suficienta pentru asigurarea unui nivel decent de bunastare pentru fiecare.


Ca Europa nu este doar un spatiu unde gasesti de munca in strainatate, ci ca ea poate fi construita aici, in tara, regasind-o in salariile si pensiile noastre, in bursele si alocatiile pentru copiii si tinerii nostri, in infrastructuri de calitate, in scoli si spitale, intr-o economie competitiva, intr-un mediu inconjurator sanatos„, se mentioneaza in text.

PSD considera ca, in trei ani de guvernare, cabinetul condus de premierul Tariceanu a uitat de promisiunile facute in campania electorala, cand anunta cresteri spectaculoase de pensii. „A uitat de pensionari si de nevoile lor, in conditiile in care se laudau cu performante economice nemaiauzite. Romania se afla pe ultimele locuri in UE in ceea ce priveste salariul minim. Numarul salariatilor cu salarii mai mici decat pragul de risc de saracie depaseste 1,5 milioane, aproape 40% din totalul salariatilor”, se spune in proiectul motiunii.

Conform acestuia, ponderea sectorului agricol in PIB a scazut de la 12,8% in 2004, la 8,5% in 2005 si 8,1% in 2006, iar in acest an se prefigureaza un recul si mai mare, situatia agriculturii urmand sa afecteze semnificativ indicatorii macroeconomici.


In acelasi timp, in perioada 2005-2006, veniturile gospodariilor din mediul rural au scazut permanent, veniturile obtinute din agricultura reprezentand numai 23% din total.


51% din produsele agricole au fost consumate in propria gospodarie, mentinand starea de subzistenta a acestora.


„Principalii perdanti sunt cei care detin exploatatii agricole cu o suprafata mai mica de un hectar sau cei care cresc animale fara a avea pamant. 3,5 milioane gospodarii taranesti au fost afectate direct ca urmare a incompetentei gestiunii in agricultura”, sustine PSD.

Proiectul motiunii mai spune ca, in ciuda unor progrese normale, economia romaneasca este astazi mai vulnerabila decat era in urma cu trei ani: „Cu o crestere economica nesustenabila, cu o politica bugetara inconsecventa, cu un deficit de cont curent care se adanceste ingrijorator si cu investitii care au marit dramatic datoria externa, derapajele macroeconomice stau sa explodeze.


In plus, pozitia Romaniei de contributor net la bugetul UE, datorata incapacitatii guvernului de a atrage un singur euro din fondurile structurale si de coeziune mareste decalajele economice si sociale fata de tarile Uniunii Europene, indepartand Romania de modelul european.


Inconsecventa politicii bugetare caracterizeaza ultimii ani de guvernare. Politica bugetara a Romaniei continua sa fie inconsistenta, iar sustenabilitatea finantelor publice pe termen mediu este una redusa. Practica unor cheltuieli bugetare masive facute pe ultima suta de metri nu mai constituie o noutate.


In 2005 si 2006, dupa unsprezece luni in care a existat un excedent bugetar, luna decembrie nu numai ca a temperat acest excedent, dar l-a si transformat aproape peste noapte in deficit”, spun social-democratii.

In opinia PSD, deteriorarea situatiei macroeconomice va avea un efect direct asupra mediului de afaceri. O eventuala „reinflamare a inflatiei” va avea consecinte negative asupra firmelor care se confrunta deja cu probleme majore: politica fiscala descurajanta, scaderea competitivitatii si productivitatii muncii, imposibilitatea de a angaja personal cu nivel mediu de pregatire.

„In ultimii trei ani de zile, guvernul a modificat Codul Fiscal de patru ori, fara sa respecte termenul de sase luni de anunt prealabil, accentuand instabilitatea legislativa.


Lipsa unei strategii energetice sporeste declinul de competitivitate a produselor romanesti, care ajung sa nu mai poata fi exportate. Si asta, in conditiile cresterii deficitului comercial.


Fondul Proprietatea nu este functional, la peste doi ani de la adoptarea legii privind infiintarea sa.


Intre timp, s-au acordat despagubiri in titluri la Fondul Proprietatea de peste 300 de milioane de euro mostenitorilor unor fabrici care fusesera privatizate pentru o suma agregata de aproape 100 de ori mai mica. Fondul Proprietatea practic nu mai are acum legatura cu fostii proprietari, ci serveste interesele catorva grupuri restranse de a acumula si controla pachete importante de actiuni pe bursa”, se arata in proiectul motiunii de cenzura.

Social-democratii considera ca Romania are „zero la suta” grad de absorbtie al fondurilor europene, aceasta fiind una dintre cele mai mari nereusite ale intregii guvernari de dupa 2004.

Nici noul proiect al legii invatamantului preuniversitar, promovat in dezbatere publica de Ministerul Educatiei, nu ofera pentru social-democrati o perspectiva clara si coerenta pentru descentralizarea administrativa si cresterea autonomiei scolilor.


„Autonomia decizionala la nivelul scolii, buget propriu, alegerea pe baza de competente a directorului raman nesolutionate si prin recentul proiect de lege. Resursa umana din educatie si cercetare este imbatranita si prost platita.


Dascalii romani sunt lipsiti de posibilitatea dezvoltarii profesionale”, se spune in text.

In ceea ce priveste domeniul sanatatii, Ministerul de resort „este, de departe, cel mai bolnav organism public din Romania”, iar „lipsurile si debandada din spitale pun in real pericol vietile pacientilor”.

Proiectul motiunii critica si domeniul justitiei, considerat „terenul in care relatia contorsionata dintre PNL-PD a produs poate cel mai mare rau in ultimii ani”.


„Reformele absolut necesare, care sa faca justitia mai rapida, mai eficienta, mai corecta, mai responsabila nu au fost puse in aplicare. Romania este departe de practicile europene in materie de justitie. Ministrii de dreapta ai justitiei din ultimii ani au realizat „performanta” de a face din institutiile independente ale puterii judecatoresti adevarate instrumente politice.


Legea ANI a fost folosita permanent drept sperietoare pentru membrii Legislativului.


Fostul ministru al justitiei Monica Macovei s-a prezentat drept unicul si veritabilul luptator impotriva coruptiei, amenintand in repetate randuri cu retragerea proiectului, daca el nu este votat in forma propusa de domnia sa. (…) Discreditarea Consiliului Superior al Magistraturii este o alta realitate flagranta a guvernarii de drepta in domeniul justitiei. Reformarea CSM a fost numai una declarativa. In vreme ce ministrul Monica Macovei s-a grabit sa proclame, in urma adoptarii legii prin asumarea raspunderii guvernamentale, implinirea reformei in justitie, de facto rolul CSM a ramas unul redus”, potrivit documentului citat.

Nu in ultimul rand, este abordata si politica externa a Romaniei, care „s-a dovedit in ultimii ani corolarul de incompetenta al politicii romanesti”.


„Romania este azi izolata, o tara „de mana a doua” in dialogul international. Orice observator de bun simt poate spune ca vizitele oficialilor straini la Bucuresti sunt, de doi ani incoace, strict protocolare, decurgand din statutul Romaniei de membra a NATO si a Uniunii Europene.


Discutiile nu sunt bazate pe initiative si proiecte concrete si ele nu produc beneficii pentru Romania. Guvernul nu a facut nimic pentru a corecta, in plan extern, initiativele personale ale presedintelui Traian Basescu, cu grave consecinte asupra tarii si imaginii ei.


Guvernul nu s-a dovedit in stare sa aplice Constitutia si prevederile ei in ceea ce priveste politica externa.


Romania are astazi o dubla politica externa, exercitata, pe de o parte, de catre un presedinte impredictibil, iar, pe de alta parte, de un guvern incapabil sa formuleze o Strategie coerenta de politica externa”, se mai arata in proiectul motiunii de cenzura a PSD.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.