Mai mulți am fost, dar destui am rămas…

Mai mulți am fost, dar destui am rămas…

Conform recensământului din 2011România mai avea o populație de 19.121.641 de locuitori (...de la aproape 23 milioane, inainte de Revolutie!)… Principalul grup etnic în România îl formează românii. Ei reprezintă, conform recensământului din 2011, 88,9 % din numărul total al populației.
După români, următoarea comunitate etnică importantă este cea a 
maghiarilorcare reprezintă 6,1 % din populație, respectiv un număr de aproximativ 1.200.000 de cetățeni romani de etnie maghiara!
După datele oficiale, în România trăiesc 665.000 de rromi (țigani).
Evoluția comunității evreiești din România de la 756.000 de evrei (1930) au rămas 3.000 (2011).
Maghiarii și romii compun cele mai numeroase minorități etnice din România, reprezentând 6,1 și, respectiv, 3,0 la sută din populația stabilă a României

Populația de etnie maghiară este majoritară în județele Harghita (84%) și Covasna (73,4 %). Proporții semnificative ale populației de etnie maghiară (peste 20 %) există și în județele Mureș (39,1 %)Satu Mare (35 %), Bihor (25,9%) și Sălaj (23,1%).

Minoritatea de etnie romă este în creștere în aproape toate regiunile, unde romii n-au mai fost recenzati …dupa limba maghira, vorbita in judetele respective!! Numai astfel unii membri ai Federația Etnică a Romilor 
considera că romii ar putea fi în număr de… 1- 2,5 milioane, reprezentând 10% din populația totală. Județele unde trăiesc cei mai mulți romi sunt Mureș – 9,52%,  și Sălaj – 7,69%.
Al treilea grup etnic ca mărime din România, ucrainenii trăiesc mai ales în nordul țării, în zonele din apropierea graniței cu Ucraina, mai ales în județele MaramureșSuceava.
Minoritatea germană este într-un declin continuu, începând de la recensământul din 1930. În prezent, cel mai mare procent al acestei comunități se înregistrează în județul Satu Mare(1,45%).

Limba oficială a României este limba română, ce aparține grupei limbilor romanice de est și este înrudită direct cuitaliana, franceza, spaniola, portugheza, catalana și, mai departe, cu majoritatea limbilor europene.
Româna este limba cu cel mai mare număr de vorbitori nativi ce reprezintă 91,4% din totalul populației României, fiind urmată de limbile vorbite de cele două minorități etnice principale, maghiarii și romii.

Limba maghiară  este limba majoritară în județul Harghita și județul Covasna. In realitate este vorbită în șase graiuri:  secuiesc (în Harghita, Covasna, Mureș) și ceangăiesc (în Moldova,sudic de la Tisa
(în Timisoara si Arad), de nord-est (în Crișana și Maramureș).

Limba romă este utilizată de 1,2% din populația țării (273.500 de persoane). O mare parte a romilor nu mai vorbesc limba țigănească, ei folosind româna. În unele zone din Ardeal romungrii vorbesc si maghiara.

Până în anii ’90, în România a existat o numeroasă comunitate de vorbitori de limbă germană, reprezentată în cea mai mare parte de sași dar și de șvabi. Deși cei mai mulți dintre membrii acestei comunități au emigrat în Germania, au rămas totuși în prezent într-un număr semnificativ de 45.000 de vorbitori nativi de limbă germană în România.
Pe de altă parte, limba germană este folosită de 2,4% din cetățenii români și datorită faptului că în 10% din școlile din România se predă germana.

Limba ucraineană a rămas în uz în ciuda faptului că utilizarea ei a fost deseori limitată  și a fost păstrată de ucraineni în folclor, muzică și literatură. Potrivit recensământului din 2011, 51.703 de persoane (0,3%) din populația României s-au declarat etnici ucraineni, cu toate că neoficial se crede că ,desi nedeclarati la redensamant,ar putea fi chiar în jur de 2,5-300.000 !.

De mentionat si faptul ca 48% dintre români pot purta o conversație într-o altă limbă decât cea maternă.: Engleza  franceza si germana sunt principalele limbi străine predate în școlile din România. 
Limba engleză este vorbită de un număr de 5 milioane de români, în timp ce franceza de circa 4–5 milioane, iar maghiara germana
italiana și spaniola de câte 1–2 milioane fiecare. 
Universitățile din România sunt încurajate să întreprindă măsuri pentru organizarea de linii de studiu și de specializare în limbile și literaturile minorităților naționale. În orice caz, România este membru cu drepturi depline a Organizației Internaționale a Francofoniei, iar în 2006 a găzduit la București un important summit al organizației.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.