Ghișe acuză monopolul prin care se sifonează banii publici în cazul RATBv

Ghișe acuză monopolul prin care se sifonează banii publici în cazul RATBv

1 398

Fostul primar al Brașovului și senator al României, Ioan Ghișe, a luat poziție în scandalul transportatorilor. Amintim că Primăria Brașov și Consiliului Județean – instituții care din dorința de a atrage cât mai multe subvenții pentru a acoperi cheltuielile netransparente și uneori inutile ale RATBv – încalcă o Ordonanță de Guvern aflată în vigoare, ignoră licențele operatorilor privați și vor să impună un monopol – subvenționat însă din bani publici – în domeniul transportului în comun deși regia abia face față în municipiu.
Ioan Ghise spune că ,,eu observ două perspective. Prima este aceea că trebuie să repecți legea. Respectând legea se crează o perspectivă corectă între autorități, între instituții și operatorii privați.
O a doua perspectivă – mai importantă – privește interesul public. Pe care autoritățile județene și locale sunt chemate să le respecte. Interesul public înseamnă că că este necesar să se asigure transport rapid între localități în condiții optime de calitate – cost al serviciului de transport public.

Alții mai pricepuți la sistemul economic decât noi – și mă refer la cei din Israel și apropo Brașovul este înfrățit cu Rishon LeZion* (din 1996 când primar al Brașovului era Ghișe,n.n. – încă din 1998, când eram primar omologul meu de acolo mi-a arătat cum procedează ei la toate serviciile publice. Ei au împărțit piața în trei segmente  din care 2/3 din total sunt atribuite prin hotărâri ale autoritățile locale sectorului local , unor regii cum le numim noi aici iar 1/3 din piață este scoasă la licitație. Iar particularul care câștigă dreptul de a presta anumite servicii știe că are un minim de cinci și un maxim de zece ani să-și recupereze investiția.
Dar oricum în ambele cazuri sistemului de stat  se face anual analize bazate pe parametrii de calitate, de performanță internă, sunt analizați indicatorii preț-calitate în raport cu anul precedent.

La fiacre final de an Consiliul Local i-a la cunoștință de un raport de calitate făcute de agenții operatori. Astfel, conform criteriilor de performanță, de exemplu un operator privat ce deține 33% din piață poate obține pînă la 45% din subvenții dacă este calitativ superior în interesul cetățenilor.
Cu alte cuvinte un operator privat serios poate avea chiar un mic avantaj în favoarea sa comparativ cu regia locală.

Ideea pe care ar trebui să o i-a în considerare în principal Primăria Brașov dar și CJ Brașov –  și nu să se ocupe de crearea de monopoluri de stat și de transformare regiei de transport în societate comercială subvenționată 100% din banii brașovenilor, n.n. – este aceea că piața să fie partajată în două sectoare:
* sectorul public
* sectorul privat

Ambele sisteme trebuie să fie pe piață.
La Brașov eu exclud ideea atât a monopului public dar și a celui privat.
Și insist – autoritățile statului trebuie în primul rând să respecte legea. Despre ce vorbim? Autoritățile statului trebuie rugate să respecte legea. Așa ceva este de neconceput într-un stat al U.E.
Și trebuie să amintesc că în cadrul serviciilor publice ale Uniunii se atenționează clar că este la fel de periculos pentru comunități atât monopolul public cât și cel privat.
La Brașov liderii de la primărie și Consiliu Județean doresc monopolul public. De ce? Simplu – regimul de monopol public determină moduri mascate și necontrolabile ale mărimii costurilor subvențiilor și a modului în care acești bani publici pot fi sifonați de către cei ce dețin puterea.
Ce este de făcut? Coexistența sistemului public și privat.

RATBv subvenționată la greu din banii publici
Amintim că de când s-a transformat din regie în societate comercială Primăria Brașov lungește ilegal rutele RATBv și face investiții grase în modernizarea parcului auto.
Cum nu am suspectat niciodată conducerea municipalității de grijă față de cetățeni ci doar de interese mercantile începem să credem zvonurile că RATBv trebuie privatizată pe șustache dar, de aceea, cât se poate, investițiile masive pentru îmbunătățirea parcului auto să fie efectuate din banii publici.
Dar pentru că suntem obiectivi vă vom prezenta mai jost faptele petrecute la Primărie. Vom reveni însă curând și cu părerea altor persoane publice legat de acest subiect.

Autobuze în valoare de 755 milioane de lei
Astfel, luni primarul George Scripcaru a semnat contractul dintre Primaria Brasov și producatorul ceh de autobuze SOR Libchavy spol. s r.o. pentru livrarea a 32 de autobuze electric cu lungimea de 12 m, a nouă staţii de încărcare rapidă şi a 32 de staţii de încărcare lentă, care vor avea rampă pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.
Autobuze similare au fost livrate la Turda.
Valoarea contractului este 755. 550.720 lei fără TVA, termenul de livrare este de nouă luni pentru prima tranșă, finalizarea contractului este după 18 luni.
Cele 32 de autobuze fac parte dintr-un  proiect mai amplu, ce presupune achiziţia a 52 de vehicule ecologice,  pentru care Primăria Braşov a obţinut și o finanţare prin Administraţia Fondului de Mediu în valoare de  109.600.000 de lei.
Practic, prin acest proiect, pe lângă cele 32 de autobuze electrice, municipalitatea braşoveană ar mai fi trebuit să achiziţioneze 20 de autobuze hybrid, însă la licitaţia lansată în acest scop nu a fost depusă nici o ofertă

* Nota noastră
Colaborarea dintre cele două orașe a început încă din 1995, iar un an mai târziu s-a decis și înfrățirea.
Rishon Le Zion este situat în partea de sud a capitalei Tel Aviv. Numele oraşului, de origine biblică ( Isaiah 41:27), aminteşte de înfiinţarea primului oraş de către sionişti în anul 1882.
Rishon Le Zion este al patrulea mare oras al Israelului după Tel Aviv, Ierusalim si Haifa. Populaţie: 234.000 locuitori fiind comparabil din acest punct de vedere cu Municipiul Braşov.

Suprafaţa pe care se întinde oraşul Rishon LeZion este de 58,70 kmp, ceea ce îl clasează pe locul al doilea în Israel, după Ierusalim.

Vedeți și
Fostul ministru Ialomițianu acuză conducerea Primăriei și a CJ Brașov în războiul transportatorilor
Se pregătește privatizarea RATBV? Alte 32 de autobuze elcetrice au fost achiziționate de Primăria Brașov!

Iulian Rinder

COMENTARII

  1. […] #Se pregătește privatizarea RATBV? Alte 32 de autobuze elcetrice au fost achiziționate de Primăria Brașov!#Fostul ministru Ialomițianu acuză conducerea Primăriei și a CJ Brașov în războiul transportatorilor#Ghișe acuză monopolul prin care se sifonează banii publici în cazul RATBv […]

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.