404 Error - page not found
We're sorry, but the page you are looking for doesn't exist.
You can go to the homepage

OUR LATEST POSTS

0 14

Astăzi, 27 martie 2024, se împlinesc 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Din 2017, această zi a devenit, în urma deciziei Parlamentului de la București, sărbătoare națională.
Termenul de Basarabia a desemnat mult timp o fâșie de teritoriu de la nordul Mării Negre. Acest termen a fost reinventat în anul 1812, când Rusia a cotropit Moldova dintre Prut și Nistru. Până în momentul cotropirii rusești, niciodată Moldova nu fusese divizată de Prut, ci era împărțită între Țara de Sus și Țara de Jos.
Mai mult de un secol, românii dintre Prut și Nistru au fost supuși unui proces dur de deznaționalizare.
Opresiunea rusească a atins apogeul la sfârșitul secolului al XIX-lea și la începutul secolului XX. Şcolile şi Biserica Ortodoxă s-au numărat printre instrumentele folosite de administrația rusească pentru a-i deznaționaliza pe români.
Înfrângerea Rusiei în Primul Război Mondial şi prăbuşirea ţarismului au creat premisele unei renaşteri naţionale a românilor din Basarabia. În aprilie 1917, a fost creat Partidul Naţional Moldovenesc, iar în octombrie a fost proclamată autonomia Basarabiei, care avea Sfatul Ţării drept organ legislativ.
Iniţial, liderii românilor basarabeni au proclamat o Republică Democrată Federativă Moldovenească, în cadrul Rusiei. Apoi, sub influența unor cărturari ardeleni refugiați la Chişinău, precum Onisifor Ghibu, lucrurile au evoluat, iar Sfatul Țării a proclamat independența Basarabiei.
Au urmat represaliile bolșevicilor, care au început să jefuiască şi să ucidă în Basarabia. În aceste condiţii, Sfatul Ţării a cerut ajutorul Armatei Regale Române, care a trecut Prutul pentru a proteja vieţile şi avutul locuitorilor Basarabiei. Liderii românilor basarabeni erau ameninţaţi direct de către bolşevici.
Prin urmare, la 27 martie 1918, a fost convocat Sfatul Ţării, care s-a întrunit în sala mare a Parlamentului de la Chişinău. În sală au fost prezenţi preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Moldoveneşti, Daniel Ciugureanu, toţi membrii guvernului şi primul ministru român, Alexandru Marghiloman, trimisul special al Regelui Ferdinand.
Actul unirii Basarabiei cu România a fost citit în fața Sfatului Ţării de secretarul acestuia, Ion Buzdugan:

Republica Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria,
ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove,
în puterea dreptului istoric şi al dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna
se unește cu mama sa, România”,

se arată în declaraţie.
După dezbateri aprinse, s-a trecut la votare. Reprezentanţii minorităţilor naţionale, 30 la sută din totalul de 150 de deputaţi, au cerut, în general, vot secret, iar apoi s-au abţinut ori au votat împotrivă.
Rezultatul votului pentru unirea Basarabiei cu România a fost concludent: 86 voturi pentru, 3 împotrivă, 36 de abţineri, 13 deputaţi absenţi.
Astfel, pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare.
Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

Autor: Ana Marchitan
Sursa: infoprut.ro

Actul Unirii Basarabiei cu Romania

0 2

George Simion, preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), a declarat joi, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să formeze „un bloc comun, democratic” prin care să fie susţinuţi candidaţii cu cele mai mari şanse la alegerile locale din 9 iunie, proveniţi din rândurile AUR sau ale acestor partide.
România postdecembristă, în aceşti 34 de ani, nu a avut niciodată un asemenea atac asupra Constituţiei, asupra legilor electorale şi asupra democraţiei şi, din punctul meu de vedere, nu mai trăim într-o democraţie. De aceea, am avut aseară o consfătuire cu 30 de formaţiuni politice şi ne gândim să întreprindem toţi paşii necesari, democratici, dar extremi, pentru a bloca actuala coaliţie. Nu mai avem instituţii în statul român, nu mai avem Avocat al Poporului, nu mai avem Curtea Constituţională. Legislaţia electorală nu este supusă unui control de constituţionalitate, cum de trei săptămâni solicităm. Suntem în plină lovitură de stat. (…)
Suntem aproape gata să anunţăm un bloc comun, de data asta chiar democratic, care să susţină candidaţii cu cele mai mari şanse la primării şi consilii judeţene”
, a spus liderul AUR.
Acestă „sustinere reciprocă” a fost precedată de o repriză de „absorbții” si, sigur, este înca un pas spre alte rasunătoare și de impact propagandisc „absorbții”.
George Simion a subliniat că este exclusă varianta ca AUR să nu depună liste de candidaţi la alegerile locale, dar spune că este conştient că nu vor câştiga multe primării, având în vedere că scrutinul este organizat într-un singur tur, obiectivul fiind însă acela de a obţine cât mai multe locuri de consilieri locali şi judeţeni.
Preşedintele AUR a dat asigurări că formaţiunea sa politică nu va face „blaturi” la alegerile din 9 iunie şi că sigla partidului se va regăsi pe fiecare buletin de vot.
Adică, dacă românul, indiferent de localitate, doreste sa pună stampila pe AUR să o poate face. Ce este mai greu de înțeles, dincolo de eforturile care se vad că la face AUR prin teritoriu, de ce în patru ani nu au fost preocupați de aspectele organizatorice. Aveau timp să-și facă organizații în orce cătun din țară. Și astfel ar fi fost scutiți de situația de a accepta tot ce nu se mai regasește pe listele de la liberali, social-democrati sau USR.

Horia D.R.

0 3

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu 5,7% în primele două luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.
Astfel, în perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2024 s-au eliberat 4.385 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 5,7% faţă de perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2023.
Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Centru (-210 autorizaţii), Nord-Vest (-146) şi Sud-Muntenia (-50).
Creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+50 autorizaţii), Vest (+40), Sud-Vest Oltenia (+28) şi Nord-Est (+23). În regiunea Sud-Est s-au eliberat acelaşi număr de autorizaţii.
Potrivit INS, în luna februarie 2024 s-au eliberat 2.556 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale (+39,7% faţă de luna ianuarie 2024), cu o suprafaţă utilă totală de 635.640 mp (+51,0%). Din totalul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale 69,5% sunt pentru zona rurală.
De asemenea, în februarie se evidenţiază o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale comparativ cu luna precedentă (+727 autorizaţii). În profil teritorial, această creştere este reflectată în toate regiunile de dezvoltare: Sud-Muntenia (+165 autorizaţii), Nord-Est (+137), Nord-Vest (+107), Bucureşti-Ilfov (+101), Sud-Vest Oltenia (+73), Vest (+70), Sud-Est şi Centru (+37 fiecare).

În luna februarie 2024 s-au eliberat 510 autorizaţii de construire pentru clădiri nerezidenţiale (+37,5% faţă de luna ianuarie 2024), în suprafaţă utilă totală de 222.854 mp (+44,9%).
Comparativ cu luna precedentă, în luna februarie 2024 s-a înregistrat o creştere a suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale (+69.057 mp).
În profil teritorial, această creştere este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Vest (+36.989 mp), Vest (+33.334), Bucureşti-Ilfov (+19.744), Nord-Est (+8.611) şi Sud-Vest Oltenia (+3.905). Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (-19.723 mp), Centru (-10.132) şi Sud-Muntenia (-3.671).

În luna februarie 2024 se evidenţiază o scădere atât a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (-0,6%) cât şi a suprafeţei utile totale (-20,2%), comparativ cu luna februarie 2023.
În profil teritorial, această scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (-15 autorizaţii) este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Centru (-110 autorizaţii), Nord-Vest (-71) şi Sud-Est (-22). Creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+76 autorizaţii), Sud-Muntenia (+36), Sud-Vest Oltenia (+35), Vest (+24) şi Nord-Est (+17).
Comparativ cu luna februarie 2023, în luna februarie 2024 s-a înregistrat o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri nerezidenţiale (+2,2%) şi o scădere a suprafeţei utile totale (-37,5%).
În profil teritorial, această scădere a suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale (-133.784 mp) este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Centru (-84.751 mp), Sud-Est (-29.429), Nord-Est (-27.465), Sud-Muntenia (-13.350) şi Bucureşti-Ilfov (-3.269). Creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (+20.759 mp), Sud-Vest Oltenia (+2.636) şi Nord-Vest (+1.085). (V.T.)

NOTA
Brașovul face parte din Regiunea de dezvoltare Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita. Mureș și Sibiu)

0 4

Primăria Brașov a publicat achiziția publică pentru instalarea unui sistem de parcare automatizată în zona Primăriei Municipiului Brașov, achiziție care include atât pregătirea documentației, cât și furnizarea și instalarea acestui sistem. Valoarea estimată a achiziției este de 500.720 lei, la care se adaugă TVA.

Sistemul propus pentru a reglementa modul de parcare din zona cuprinsă între primărie și poștă, precum și cea între poștă și Parcul Eroilor conține un sistem de bariere și camere dotate cu recunoașterea numărului de înmatriculare astfel încât accesul în interiorul acestei parcări va fi unul controlat, iar cei care depășesc termenul prevăzut pentru accesarea serviciilor instituțiilor publice, vor plăti pentru perioada de timp care depășește limita prevăzută pentru parcarea gratuită.

,,Una dintre promisiunilor acestei administrații a fost că vom facilita accesul brașovenilor la serviciile primăriei și ale instituțiilor din subordinea Consiliului Local. Când vor să își rezolve diverse probleme ce țin de primărie, brașovenii se confruntă cu lipsa locurilor de parcare din zona centrală. De aceea am gândit un sistem controlat de acces, sistem care va permite celor care vin la primărie să își parcheze gratuit mașina, pentru o perioada de timp necesară să își rezolve diversele probleme. Pentru a ne asigura că această parcare, cu peste 80 de locuri, va fi destinată celor care au nevoie de serviciile noastre, după ce trece această perioadă gratuită, cei care își lasă mai mult timp mașinile acolo vor plăti o taxă îndeajuns de mare încât să fie descurajați să utilizeze parcarea în afara scopului pentru care este destinată. Astăzi am lansat procedura de achiziție, care are ca termen de depunere 11 aprilie. După semnarea contractului, furnizorul are la dispoziție maxim 4 luni pentru proiectare și execuție”, a precizat primarul Allen Coliban.

Conform caietului de sarcini, acest sistem de acces și control în parcare include următoarele componente:

  • 3 kit-uri de barieră electromecanică;
  • două stații de intrare și o stație de ieșire cu tehnologie pentru identificarea clientului de parcare bazată pe camere video de recunoaștere a numărului de mașină
  • sistem video – patru camere cu sistem cu analiză video dedicată pentru recunoașterea numărului de înmatriculare ale clienților;
  • stație de plată automată;
  • două panouri pentru afișarea locurilor libere, informații primite din sistemul de management al parcării;
  • sistem de senzori pentru detecția gradului de ocupare a locurilor din parcare;
  • sisteme de control al iluminatului public prin realizare de iluminat adaptiv.

Modalitatea de atribuire a contractului este prețul cel mai scăzut. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 11.04.2024.

În prezent, primăria asigură 7 locuri rezervate pentru cetățenii care vin să-și rezolve problemele la instituție.

D.D.

0 4

Municipalitatea reia amenajarea piețelor volante în cartierele Răcădău, Șchei, Triaj și Barolomeu -Avantgarden, din 6 aprilie, ca urmare a succesului pe care programul l-a avut anul trecut în cartierele brașovene unde nu există piețe agroalimentare. Brașovenii vor putea cumpăra din nou produse agroalimentare direct de la producători, în cartierul lor, iar Serviciul de Administrare Piețe le-a pregătit și alte surprize: donare și schimb de cărți, ateliere pentru cei mici și tombole cu premii.

După succesul de anul trecut al proiectului de amenajare a târgurilor de producători itinerante în cartierele orașului, de săptămâna viitoare reluăm acest program și le vom pune la dispoziția brașovenilor din cartierele Șchei, Răcădău, Triaj și Bartolomeu – Avantgarden produse agroalimentare de calitate, chiar la ei în cartier. Le-am solicitat celor de la Serviciul de Administrare Piețe să se asigure că toate legumele, fructele sau brânzeturile din aceste piețe sunt autentice, produse în România. Și pentru că ne dorim ca din acest an aceste târguri să însemne mai mult decât un loc de vânzare a acestor produse și să devină adevărate evenimente pentru cartier, brașovenii vor putea dona și face schimburi de cărți, cei mici vor putea participa la diverse ateliere sau pot câștiga premii la tombolele. Vă așteptăm, din 6 aprilie, la târgurile volante”, a declarat primarul Allen Coliban.

Piețele volante au o structură itinerantă, în fiecare săptămână în alt cartier, și pun la dispoziția producătorilor spații de vânzare, formate din tarabe și corturi. Ele vor fi organizate în Răcădău – pietonal Parcul Ursu; Șchei – Piața Unirii; Triaj, proximitatea capătului RATBV; Bartolomeu – Avantgarden, în apropierea locului de joacă, pe str. Lebedei.

În cartierele Șchei, Valea Cetății și Triaj, târgurile vor fi organizate sâmbăta, între orele 9:00- 16:00, iar în Bartolomeu-Avantgarden piața volantă va fi organizată vinerea, între orele 9.00-19.00, pe perioada sezonului agricol, adică aprilie-octombrie.

Programul pentru prima lună de funcționare este următorul:

  • sâmbătă, 6 aprilie: cartierul Șchei, în Piața Unirii;
  • sâmbătă,13 aprilie: Valea Cetății, – pietonal parcul Ursu;
  • vineri, 19 aprilie: Bartolomeu – Avantgarden, str. Lebedei;
  • sâmbătă 20 aprilie: Triaj, la capătul de linie RATBV;
  • sâmbătă 27 aprilie: cartierul Șchei, în Piața Unirii.

Calendarul fiecărei luni va fi comunicat de Serviciul Public de Administrare Piețe. Cu o săptămână înainte de fiecare piață, pe site-ul www.pietepublice.ro va fi disponibilă lista producătorilor participanți și a produselor cu care vor veni aceștia.

Caracteristicile piețelor volante, organizate sub forma unor „Târguri de producători”, sunt următoarele:

  1. sunt piețe de o zi, comerțul temporar fiind esența acestor structuri;
  2. sunt destinate producătorilor din domeniul agricol și agroalimentar;
  3. favorizează în principal lanțurile scurte de aprovizionare;
  4. sunt poziționate astfel încât să aducă produse autentice cât mai aproape de cetățean.

D.D.

0 3

Norvegia vrea să protejeze dreptul consumatorilor de a plăti cu bani cash
Guvernul norvegian a propus un set de măsuri pentru a proteja dreptul consumatorilor de a plăti cu bancnote şi monede, într-o ţară care se află pe primele locuri în lume în tranziţia la plăţile digitale, transmite Bloomberg.

Obiectivul autorităţilor este acela de a asigura „securitatea pentru cei care sunt reticenţi la utilizarea de soluţii de plăţi digitale”, precum şi creşterea gradului de pregătire a societăţii pentru situaţii de urgenţă, a declarat ministrul norvegian al Justiţiei, Emilie Enger Mehl într-un comunicat de presă transmis la începutul lunii martie.

Propunerea, care a fost anunţată prima dată în luna septembrie 2022, le va permite consumatorilor să plătească în numerar la toate locaţiile de vânzări unde alte tipuri de plată pentru bunuri şi servicii sunt acceptate de comercianţi, se precizează în comunicat. Reguli speciale se vor aplica pentru transportul de pasageri.

Chiar dacă utilizarea numerarului în Norvegia a coborât la cel mai scăzut nivel de pe glob la debutul pandemiei, în ultima perioadă a rămas stabil, informa Banca Centrală a Norvegiei în luna mai a anului trecut.
Potrivit sursei citate, doar 3% dintre norvegieni au utilizat numerarul la ultimele lor achiziţii într-un magazin tradiţional. Cu toate acestea, cererea de numerar a crescut în ultimul an, în condiţiile în care numărul de retrageri de la ATM-uri şi magazine a crescut, a precizat la acea dată Banca Centrală a Norvegiei. (V.T.)

0 4
FILE PHOTO: Vials with Pfizer-BioNTech and Moderna coronavirus disease (COVID-19) vaccine labels are seen in this illustration picture taken March 19, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Experimentul vaccinării în masă cu un produs „inovator” netestat pe termen mediu și lung ar fi cazul să fie supus de urgență dezbaterii publice.
Faptul că războiul din Ucraina s-a suprapus peste finalul pandemiei a contribuit din plin la băgarea gunoiului sub preș. Pe cât de activi au fost politicienii, influensării și experții epidemiologi în perioada vaccinării, pe atât de rapid s-au dat la fund ulterior, în tentativa de a reprima orice dezbatere.
La câți bani s-au cheltuit pe propaganda pro-vaccinare, fenomenul este de înțeles. Cum le-ar sta jurnaliștilor Apocalipsei Covid să comenteze acum zecile și sutele de cazuri de „morți subite” ale unor oameni tineri, în putere? Sau miile de reacții adverse grave, în care viețile celor implicați s-au schimbat dramatic?
Grație unor oameni indisciplinați, reușim totuși să conștientizăm fenomenul și să-l menținem în atenție. Însă evenimentele nu pot rămâne în acest stadiu. Medicii legiști în mod deosebit, dar și cardiologii, neurologii și cei de alte specialități, au obligația morală (dacă nu cumva și legală!) de a întocmi rapoarte despre reacțiile adverse ale vaccinurilor anti-covid. Și de a le da publicității.
Astfel de studii au început să apară în reviste de specialitate. De pildă Jurnalul European de Cercetare Medicală sublinia încă de acum un an: „(…) Potrivit acestor rapoarte, vaccinarea poate avea un efect advers, în special asupra sistemului nervos. Cele mai importante și comune complicații sunt tulburările cerebrovasculare, inclusiv tromboza sinusurilor venoase cerebrale, atacul ischemic tranzitoriu, hemoragia intracerebrală, accidentul vascular cerebral ischemic și tulburările demielinizante, inclusiv mielita transversă, prima manifestare a SM și neuromielita optică. Aceste efecte sunt adesea acute și tranzitorii, dar pot fi grave și chiar fatale în câteva cazuri”.
Sigur că astfel de informații nu puteau apărea în plină pandemie, când vaccinul era considerat „sigur și eficient”, salva vieți pe bandă rulantă și băga miliarde de dolari în conturile unor escroci.
Astăzi, compania Pfizer nu are niciun dram de emoții cu privire la posibile sancțiuni de natură penală sau civilă. Albert Bourla a avut grijă ca Ursula von der Leyen să semneze un contract beton, menit să-i exonereze pe americani de orice posibilă culpă în raport cu reacțiile adverse grave. Mai mult, cei de la Pfizer au acum tupeul de a cere despăgubiri uriașe din partea unor state ca Polonia sau România, în baza articolelor secretizate din contractul negociat la Bruxelles.
Cum bine sesiza o prietenă din Franța în contextul războiului, „NATO se preocupă de pace la fel cum Pfizer s-a ocupat de sănătate.
Nu este cazul să lăsăm situația în stadiul actual. Avem nevoie de explicații amănunțite despre cât de bun sau dimpotrivă, cât de criminal a fost experimentul vaccinării a miliarde de oameni – o mare parte împotriva voinței lor, hăituiți sau păcăliți de propaganda globalistă.
Avem nevoie ca din ce în ce mai multe personalități, oameni care au realizat ceva în carieră, liberi de orice constrângeri, să iasă public și să-și spună opiniile în legătură cu urmările pandemiei și ale războiului. Doar așa vom reuși să oprim tăvălugul impostorilor vânduți unor „filantropi” psihopați, care se cred stăpânii universului.
Adevărul este necesar să triumfe. Și în cele din urmă va triumfa!

Sursa: yogaesoteric.net